Начало / Без категория / Книги за вечни деца

Книги за вечни деца

Избираме ги на 1 юни, но са с нас всеки ден

1063db2c671913a44a273c95cef3f673

Празникът, който честваме всяка година, има дълга традиция – отбелязва се всъщност вече почти век. Макар да е популярен в доста страни по света, истината е, че има още много такива специални дати, на които погледите се обръщат към децата.

Нашата цел обаче сега е друга – да напомним, че на практика у всекиго от нас живее детето. Най-хубаво го показват книгите. Има златни заглавия, които са чест за всяка домашна библиотека! Героите им като че ли не остаряват, а всеки път, когато се върнем към тях, сякаш откриваме в написаното нова мъдрост. Това са те, книгите за вечни деца!

Историите, които ви предлагаме, помагат на малкия човек да намери място в живота – а на вече възрастните пък дават възможност да преоткрият себе си

227588_b

„Мечо Пух”

Самият А. А. Милн казва за творбата си, че е не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен. Излиза за първи път преди 96 години, като се сдобива веднага с успех. Дори е в челната двайсетица на най-четените книги през миналото столетие. Всеки от героите сякаш отговаря на определен типаж от човешката „менажерия”. Така че преспокойно може да открием себе си или в самия Пух, или пък в Прасчо, а може би и в Тигъра. С течение на годините всъщност репликите от книгата са толкова надграждани, че днес Мечо Пух е символ на универсална мъдрост. Но ако трябва да изберем един цитат, нека е този: „Колкото повече, толкова повече!

224925_b

„Малкият принц”

И тук с пълна сила може да кажем, че творбата на Антоан дьо Сент-Екзюпери е само привидно детска. Представяна като приказка за деца, тя съдържа философски мисли за живота, любовта и смъртта. А и може да се чете единствено ако освободим въображението си. Иначе посланието ни отминава, а „Малкият принц” ни се струва твърде бедна на съдържание. Може би така пък до същината достигат само онези, които имат нужда в този момент да почувстват силата, която носи книгата. Нали точно детето в нас ни напомня, че всичко ни е по силите, винаги и при всякакви обстоятелства… Защото – както казва и героят на Екзюпери, „истински се вижда само със сърцето”.

228345_b

„Приключенията на Лиско”

Добавяме и един истински български класически герой – създадения от Борис Априлов образ на Лиско. Жанрът на цикъла от романи, които са му посветени, е труден за определяне. На пръв поглед става дума за детски книги, но в същината си историите за Лиско съдържат хумор, сатира, в тях има гротеска и много лирични моменти – просто всичко, което е било забранено за един писател в годините, когато се строеше комунизма. Много ефектно е когато наглед безгрижните персонажи от книгите изведнъж заговорят като възрастни. Както се казва на едно място, „когато видиш вирнат нос, в носа му се засмей!”

213797_b

„Алиса в Страната на чудесата”

Луис Карол създава идеалната детска книга – пълна с приключения, странни герои и най-вече освобождаваща от бремето на предразсъдъците. Може би заради това Алиса остава в нас за цял живот. Обичана е еднакво от малки и големи. С разликата, че на зрели години може би се наслаждаваме в пълнота на символизма и абстракциите, които си позволява писателят по страниците. Разбира се, всичко това важи с пълна сила и за продължението – „Алиса в Огледалния свят”. А на главната героиня принадлежат и тези думи: „Безсмислено е да започна от вчера, защото вчера не бях същата.”

197247_b

„Питър Пан”

Джеймс Матю Бари ни предлага онова, за което мечтае всеки възрастен – възможността отново да станем деца, като при това вълшебствата да направляват живота ни. Отказът от порастване се съдържа в много детски книги, но точно той е зовът, отправен от големия човек към онова дете, което носи в себе си. Писателят създава героя си бавно, повлиян и от действителни събития – смъртта на собствения му брат. Така и по страниците се смесват реално и въображаемо, за да се роди история, която сякаш е по-истинска от света ни… История, в която доброто е по-силно от злините, а детството – вечно. Защото, ако цитираме самия Бари, „тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно”.

216853_b

„Приключенията на Пинокио”

От историята на италианеца Карло Колоди също можем да научим много. Случките в нея уж са ни ясни още от детските години, но едно препрочитане сега ни кара да се замислим… Първо, това е книга за трудолюбието – нека си спомним бедния Джепето. После идва ред на честността, а носът на Пинокио сякаш се намества и върху нашето лице. Но онова, което натежава най-много на везните, май е добротата. Именно тя е в центъра на всичко, описано от Карло Колоди. Нормално е да се чувстваме деца, щом от нас струи доброта. А тази книга я увеличава! Просто „понякога се боим от лекарствата повече, отколкото от болестта“, както философски заключава самият писател.

6389203_b

„Пипи Дългото чорапче”

Разбира се, всяка селекция на книги, които са толкова важни за нас, дори да сме на сто години, е просто несъстоятелна без Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Ако успеете и днес да кажете името на главната героиня на Астрид Линдгрен без запъване, ясно е коя е била любимата ви книга в детството. А няма абсолютно никаква причина да не я харесвате и днес… Всъщност има… ако случайно сте забравили хапчето си срещу порастване! И сега в огледалото ви гледа вечно намусен и търсещ нещастието на всяка крачка човек… Но ние все пак предпочитаме Пипи – и нейния вечен оптимизъм… Нали точно тя твърди, че „щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено”.

Още световни детски романи от „Хеликон“

Книги за вечни деца подбра Краси Проданов

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …