Начало / България / Картини на Рабиндранат Тагор са изложени в Кюстендил

Картини на Рабиндранат Тагор са изложени в Кюстендил

Изложба „Избрани графики“ на индийският писател Рабиндранат Тагор  беше открита в Килийното училище в Кюстендил, съобщи dariknews.bg. Тя е посветена на 150-годишнината от рождението му. Тагор е индийския философ, писател и художник.

Един от многото таланти на първия нобелист от Азия за литература от 1913 г. Рабиндранат Тагор е рисуването. Като художник започва да се реализира през 20-те години на ХХ век. За Тагор изкуството трябва да изразява, а не да обяснява

Изложбата е предназначена за най-широк кръг ценители на изобразителните изкуства и индийската култура. Творбите вече са показани в  Народната библиотека и Народния театър в София, Градската художествена галерия в Пловдив, Народната библиотека „Иван Вазов“, Пловдив, във Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, а сега  и в Кюстендил.

„Изключително сходство намирам между Тагор и Владимир Димитров-Майстора. И двамата са обладани от голямата си любов към хората, и двамата имат болезнено чувствителни души и изключително точна линия при рисуване. Не е случайно съвпадението, че сега в Кюстендил гостува изложба  посветена на 150-годишнината от рождението на Тагор, в същото време в ХГ В Кюстендил е подредена изложба за 130- г. от рождението на Майстора. Това е връзка извън времето и пространството.Те дори си приличат и визуално“, заяви доц. Цветан Стоянов, организатор на изложбата.

В експозицията фигурират 45 творби, които впечатляват с голямо майсторство, експресивност и дълбоко емоционално въздействие. Вероятно за голяма част от ценителите на изобразителното изкуство тази изложба ще е изненада, тъй като Тагор е познат в България предимно като философ и писател.

Свързани заглавия

45 картини на Рабиндранат Тагор са изложени в Бургас

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

95236516_3002985363073281_3512410240190513152_n

Купуваме си книги, за да се почувстваме щастливи

По-важен е мигът в книжарницата, отколкото прочита им Броят на купените заглавия по правило е …