На фокус
Начало / "Четящият човек" / Смартфоните убиха желанието за четене

Смартфоните убиха желанието за четене

Потвърждение идва и от актьора Крис Пайн

konstantin-dyadyun-UF2-gL3q-38-unsplash

Звездата от „Стар Трек“ признава, че години наред успява да живее спокойно без това, което мнозина от нас не могат – смартфона.

В подкаста Happy Sad Confused Пайн разкри как доскоро е използвал стар телефон с капаче, преди смартфоните да навлязат и в неговия живот – и това изобщо не му се е отразило добре. „Имах телефон с капаче няколко години, преди да си взема iPhone, защото се чувствах смачкан от това колко е трудно да си аналогов“, признава актьорът пред водещия Джош Хоровиц.

Тези устройства са много, много, много лоши. Иска ми се веднага да се върна към стария телефон с капаче. Не знам дали душата ми може да понесе този“, продължава изповедта си актьорът. Технологичната новост, по думите на Пайн, се отразява фатално на едно от най-големите му хобита – четенето.

Направо гълтах книгите, по 15 заглавия на тримесечие. И тогава се появи това нещо… Мога да ти разкажа всичко за Пийт Дейвидсън и Ким Кардашиян, но не мога да кажа нищичко за литература“, казва Пайн на забавляващия се с историята водещ. И допълва, че му се повръща от това и дори мрази самия себе си за тази ситуация.

276007947_4937845559632767_3448570220205506287_n

Мога да разкажа всичко за Пийт Дейвидсън и Ким Кардашиян, но не мога да кажа нищичко за литература“, оплаква се от смартфоните Крис Пайн

Пайн не е първата знаменитост, която вижда негативните последствия от прекомерната употреба на съвременните технологии. Наскоро певицата и актриса Селена Гомес разкри, че от четири години и половина не е ползвала интернет и това „напълно е променило живота ѝ“.

По-щастлива съм, чувствам се в настоящето, свързана с повече хора. Това ме кара да се чувствам нормална“, казва Гомес в интервю за „Добро утро, Америка“.

Селена има близо 500 млн. последователи в различни платформи, за профилите ѝ обаче се грижи нейният екип, като самата актриса помага с подбора на съдържанието, но не и с публикуването.

Подобен е случаят с британския музикант Ед Шийран, който твърди, че не само не носи в себе си мобилен телефон, а дори не притежава нищо подобно от 2015-а насам.

31-годишният певец споделя, че когато е имал мобилно устройство, се е чувствал „претоварен и тъжен“. Постоянно е изпитвал натиск да отговаря веднага на всяко текстово съобщение, което получи, а това го е стресирало. Така в крайна сметка решава да се откаже от мобилните технологии.

Почувствах се, все едно се вдига було… Не съм прекратил контактите си с хора, просто ги ограничих“, обясни той в подкаст в началото на тази година. В момента разчита на имейла си – на всеки няколко дни отваря лаптопа си и отговаря на писмата накуп.

След това се връщам към живота си и не се чувствам претоварен“, допълва изпълнителят.

По публикация в WebCafé
Снимки Matt Seymour и Konstantin Dyadyun за Unsplash

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …