Начало / България / Шедьовърът на Юкио Мишима излиза на български

Шедьовърът на Юкио Мишима излиза на български

„Пролетен сняг”– шедьовърът  на Юкио Мишима , един от най-значимите писатели на ХХ в, ще бъде публикуван на български език. Книгата на японския майстор на словото е част от поредицата  „Съвременна класика” на издателство „Летера”. „Пролетен сняг” ще бъде в книжарниците в края на февруари. Преводът е дело на Дора Барова.

Това е първият роман на Мишима от знаменитата му тетралогия „Морето на плодородието“, върху която писателят работи от 1965 г. до последните часове на живота си. Тя включва романите „Пролетен сняг“ (1967), „Побегнали коне“ (1968), „Храмът на зората“ (1969) и „Разпадането на ангела“ (1970). Поредицата е посветена на живота в Япония от началото до 70-те години на ХХ век и проследява преражданията на един и същи дух в различни превъплъщения. “Пролетен сняг” е самостоятелен и завършен роман. Действието се развива в Токио през 1912 г. сред затвореното общество на имперския двор и старата аристокрация – свят, в който започват да се промъкват външни хора – богати и жизнени фамилии, необременени от традициите, което ги превръща в силни претенденти за социална и политическа власт.

Юкио Мишима (1925-1970) е един от най-значителните и най-коментирани японски писатели на ХХ век. Завършва право в Токийския университет, но скоро след дипломирането си се отдава изцяло на писателските си занимания. Автор е на 40 романа, пише поезия, есета и съвременни Кабуки и Но пиеси. Мишима е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература. Критиката го утвърждава като емблематична фигура на японската култура от десетилетията след Втората световна война. Наричат го японският Хемингуей, сравняват го с Джойс, преводи на творбите му се издават буквално по целия свят, а драматургичните му произведения се играят на най-престижните сцени. На 25 ноември 197о Мишима се самоубива ритуално.

Фото: stnn.cc:82

Свързани заглавия
За Юкио Мишима и тетралогията „Морето на плодородието”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …