Начало / "Четящият човек" / По-добре книга, отколкото новини

По-добре книга, отколкото новини

Четенето успокоява, за разлика от видяното на екрана

275384377_4908482869235703_8817381024361734989_n

Информацията, която ни залива от началото на военния конфликт в Украйна, сама по себе си е проблем – толкова интензивна е, че нервната система не смогва да я обработи напълно. Това се отразява после на общото ни състояние – най-вече под формата на страх и засилена тревожност.

Един от най-честите съвети е да разделяме на порции информацията, която приемаме. С други думи, да се запознаваме със събитията на интервали вместо да оставяме потока да ни залива непрекъснато. Препоръчва се също така да предпочитаме писаната информация пред визуалната, защото съзнанието ни успява да обработи думите по-лесно. При снимките и видеоматериалите – в интернет или по телевизията, процесът се превръща в стихиен. Така пак изпускаме контрол над себе си.

А лесен инструмент да овладяваме емоционалното си състояние са книгите. Защото отнемат остротата на ума и сменят фокуса му. Заедно с това позволяват да отделим време на нещо различно, което носи и дългосрочна полза.

Книгите ни успокояват и помагат да изработим позиция по отношение на случващото се. Но ето няколко простички идеи, които правят възможно да са ни максимално от помощ

273625100_4834220163328641_8561770351567973998_n

Хубаво е да имаме винаги книга

Може да е в чантата или раницата; става и в електронния четец, но хартиената винаги носи допълнителен ефект. Успокоява самото й разтваряне, миризмата на хартията. Ако вадим книгата вместо телефона, ще си спестим ровенето и изчитането на много ненужна информация. Така ще сме и по-съсредоточени.

Почивката също е за четене

Често се улавяме, че във времето, предназначено за нас, решаваме да наваксаме с информация за случващото се в горещите точки. Това обаче също води до обратен ефект – малкото време, с което разполагаме, е удавено в емоция, която събужда тревога. Най-показателно е това вечер. Ако дори подържим книга в ръце – вместо телефон, сънят ни ще е доста по-дълбок. Двайсет минути за четене в края на деня са достатъчни, за да се успокоим.

Книгата дава по-пълна картина

Новините – особено за военния конфликт, се съсредоточават винаги върху горещата в момента тема. Получава се едно нервно пренавиване, като сами търсим и очакваме следваща порция новости. Така започваме да се храним със стрес. А книгата – и всъщност, книгите, са точно обратното. При тях важна е детайлната картинка, придружена от нашия собствен анализ. Това се получава, когато четем различни жанрове – например биография, след това роман, историческо разследване… Така вече знаем къде е зародишът на събитията днес. И сме по-устойчиви!

Психическото състояние си личи по книгите

Факт е, че понякога разтваряме една и после сме склонни да я оставим за сметка на друга. Парадоксално, но това е полезно. Защото така се движим в тон със собствената си емоция – и четем онова, което ни е интересно в момента. Многото книги наведнъж дават възможност да концентрираме вниманието си върху теми, които ни вълнуват, без да изпитваме негативни усещания. А това е голямото предимство и пред емисия телевизионни новини например.

Водеща е вътрешната нагласа

Често става така, че наситените с информация медии буквално ни водят за носа – с други думи, те ни карат да искаме още и още подробности, като преспокойно могат и да формират нашето мнение. Книгите обаче са като подправките – от тях взимаме точно толкова, колкото ни е необходимо в момента. Затова е важно да си позволяваме да оставяме някои недочетени. Просто сме получили от тях най-важното. Или пък в движение променяме търсенията си. Важното е, че сами решаваме.

Изпитание за волята

Преспокойно може да се впуснем в следното приключение – да редуваме вечери, посветени единствено на книгите, с такива, в които телевизорът работи. Това променя и усещането, че вечно нямаме време. Или просто спестяваме онова, което изяждат умните комуникации и информационните канали.

Можем да експериментираме с книгите

Ако си поставим за цел да изчетем определен брой заглавия, вече слагаме начало на игра, която си е чисто наша. Постигането на целта е въпрос на вътрешно израстване. Във всеки случай, съзнанието ни се отваря в друго направление и еднопосочните новинарски канали се превръщат в периферия – взимаме и от тях само онова, което ни е необходимо.

Аудикнигите са съкровище

Ако се замислите, те могат да ни успокоят действително бързо. Грабват вниманието на ума и му помагат да създаде комфортна среда, в която да може да функционира. При това ефектът е мигновен. Като си пуснем аудиокнига, приглушаваме естествения стремеж да чуем злободневното от телевизионния екран. И оставаме по-спокойни, което в крайна сметка е голямата добрина на книгите изобщо.

Книги вместо новини препоръча Краси Проданов

Прочетете още

Al

Деня на Алиса отбелязваме на 4 юли

Фантазия, алегории, абсурдни ситуации – всичко това я прави необикновена Любимата книга от Луис Карол …