Начало / Читателски дневник / Холи е – разтваряме книга за Индия

Холи е – разтваряме книга за Индия

Смята се за един от най-красивите дни изобщо

Holi-1200-2

Бенгалската Нова година, каквото е още Холи, се отбелязва по пълнолуние в края на зимата – това означава, че е днес, 18 март 2022 г.

Денят окончателно слага край на лошия, тъмен период от годината – идва времето на слънцето! Затова и характерни за Холи са пъстрите цветове, радостта от живота.

Легендите за произхода на празника са много. Една от тях е за Холика – жена-демон и сестра на крал Хараниакашипу, който пък мразел бог Вишну. За разлика от своя син Прахлад. Холика и Хараниакашипу замислили убийството на Прахлад, но момчето помолило именно Вишну за закрила. Така злото загубило битката с добрината и светлината.

Празникът се свързва и с Кришна, който танцува с гопи или пастирките. Танцът всъщност се е превърнал в ритуал, който се пресъздава на Холи.

Разбира се, Индия е необятна и бездънна заради своите празници. Има много книги, които помагат да разберем философията на хората там. Избираме сега няколко…

holi

Безценни са преживелиците на Херман Хесе

Семейството му е на мисионери в Индия, но самият той се ражда в Германия. Предприема пътуването до Индия, за да сравни наученото от своите родители с живота там. Преживява същински катарзис, който променя на практика всичко за него. Така се раждат някои от най-проникновените му творби. А „От Индия” е събрала наблюденията му, просто фрески от необятната Индия. Тя се усеща всъщност във всеки написан от него ред до края на живота му.

Пътешествие в свръхестественото

Джон Кембъл Оман също е от онези хора, чийто живот се оказва неразривно свързан с мистичната страна. Самият той е учен и полага много усилия за популяризиране на науката в Индия. Сам преподава в университета на Пенджаб. Изучава индийското общество и култура, но също така се впуска в търсене на корените на индийския мистицизъм – както става и в книгата „Мистиците, аскетите, светците на Индия”.

Винаги непознатата Индия

Към нея ни води Илия Троянов – роден в България, но отрасъл в Германия, той нашумя с романа си „Светът е голям, но спасение дебне отвсякъде”. Важна част от житейските му търсения са свързани с далечни култури. Има например много опит с Африка, а през 1999-а заживява в Мумбай. Тръгва и на пътешествие из необятната страна и така през 2001-а се ражда книгата „Садху и дяволската стена”. Описва великолепни сцени, изживени от него в Пушкар, Ладакх, Бангалор. За да проумеем пъстротата на Индия.

Книги за Индия разгърна и Краси Проданов
Илюстрациите са от indiatoday.in и indianexpress.com

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …