На фокус
Начало / Свят / Нобелов лауреат написа книга за 12 години

Нобелов лауреат написа книга за 12 години

Томчето излиза наесен

bob

Боб Дилън се е посветил на онова, което всъщност му донесе и световна слава – музиката. Почти на 81, носителят на Нобелова награда за литература пише през тези 12 години общо шейсетина есета, посветени на песните и техните изпълнители. Отдава почит на майстори като Стивън Фостър, Нина Симон и Ханк Уилямс, говори с благи думи и за по-младия от него Елвис Костело. Пък и самата книга се казва знаково The Philosophy of Modern Song.

Изданието ще се появи на пазара в началото на ноември по предварителни планове. На корицата ще е логото на Simon & Schuster. Това е първа книга за Боб Дилън след далечната вече 2004-а. Тогава той издаде спомените си под наименованието „Хроники“.

The Philosophy of Modern Song показва сега най-силната му страна. На 352 страници Боб Дилън споделя например какви капани крият опростените рими или как една сричка може да съсипе хубава песен. Споделя и теорията си защо блуграсът и хеви метълът имат толкова много общо помежду си.

Работа по книгата започва още през 2010-а. Самият музикант казва, че се е опитал да улови по страниците онова, което прави човека човек. Включва и много фотографии, както и още свое творчество. А в рецензията от издателите четем, че „Боб Дилън ще ни поднесе четиво, създадено в уникалния му стил на прозаик – тайнствен, проникновен, дълбок, а често и неочаквано забавен.”

Авторът ще се включи и в изработването на аудиокнигата – сам ще изчете някои от своите есета. На корицата пък Боб Дилън е в компанията на Литъл Ричард и Алис Лесли.

В очакване на 81-ия си рожден ден музикантът поднови своето „безкрайно турне”. Началото му е през 1988-а, като едва ковид пандемията го прекъсна преди две години. Сега го очакваха пет концерта в американския Тексас. Сред последните му творения е и филмът Shadow Kingdom, в който представя лично малко известни песни от 60-те и 70-те на миналия век.

bob2

Преди шест години пък музикантът и поет беше отличен с Нобелова награда за своите текстове. В колекцията си има още „Оскар”, „Пулицър” и „Грами

Снимките са от duna.clSimon & Schusterthearabianpost.com и туитър

Прочетете още

440809017_433364139344061_1997057457844093_n

Кампания за „зелено“ четене започна

Където и да си, спри и почети! Четвъртото издание на „Зелено четене“ ще продължи почти …