Начало / Любопитно / Цветните моливи имат празник днес

Цветните моливи имат празник днес

Нека нарисуваме нещо в тяхна чест

pierre-bamin-dnGgAIRNnsE-unsplash

Звучи необикновено, но като се замислим – нали всеки от нас рисува света точно с тях като дете.

Пък и на всичко отгоре са по-древни, отколкото предполагаме. За нещо като моливи споменава още Плиний Стари, който живее в първите години на първия век след Христа.

Моливите се превръщат в незаменима част от изкуството в епохата на Ренесанса. Сред най-големите им почитатели е Албрехт Дюрер, който е роден през 1471 г. Немският художник прави революция в изкуството.

Материалите за изработка на моливи също минали през цяла скала подобрения. В началото ги правели на базата на восък, после се появили моливи на базата на сребро или олово. Италианските моливи пък разчитали на шиста или палена кост.

През 16. век на мода излезли графитите, около които се намотавала някаква връв. А столетие по-късно моливът станал и дървен, както си го знаем до днес.

Постепенно се развили различни видове моливи – по-твърди или по-меки. Вече имало и специализирани фирми, които да ги произвеждат. Сред пионерите са например „Фабер-Кастел, които в наши дни правят около 2 млрд. молива годишно – немската фирма възниква в края на 18. век.

Но най-голям разцвет моливите преживяват през миналия, 20. век. Тогава вече се разпространяват и цветните. За разлика от обикновените, при тях основата е маслена, като се добавя и пигмент. Има и химически моливи, чиито цветове се разтварят във вода.

Именно масовото производство и достъпността правят моливите универсален инструмент, който може би мъничко пренебрегваме заради технологиите. Напоследък обаче има вълна на интерес към тях – най-вече заради книжките за оцветяване, в които се влюбиха и големите хора.

Има защо – рисуването с молив изразява дълго сдържаните ни емоции; с други думи разтоварва. Като нарисуваме настроението си в момента, можем да видим света по друг начин. Затова и наред с детските игри, цветните моливи са много важни и за арттерапията при големите.

Ето и няколко предложения за оцветяване – как после да не потърсиш комплект искрящи цветни моливи!

moliv

Първо, един бележник за вдъхновение

Може да пишеш или да нарисуваш по страниците му пролетта. Картините за оцветяване са от едната страна, а на другата пресъздай с думи настроението си. Прекрасен инструмент за повече креативност!

А ето и книга против стрес

„От точка до точка” представлява колекция от рисунки, създадени върху едно простичко упражнение – да свържем отделните точки на всяка една картинка. Така постепенно пред нас се разкрива чуден образ, който можем и да оцветим. Книгата е дело на художника Дейвид Уудръф и носи усещане за отмора.

Все по-успешно оцветяване

Като всяка дейност, и в тази можем да ставаме по-добри. „Творчески техники за оцветяване” показва как. Книгата е крачка напред, ако сте започнали с обичайните сборници, в които просто запълвате картинки. Тук има съвети и съвсем истински уроци в различни стилове. После може да приложиш наученото, с други думи, да хванеш моливите.

За моливите и хората: Краси Проданов
Снимки: Pierre BaminRamakant Sharda on Unsplash

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …