Начало / Читатели / Предпролетен режим от книгите

Предпролетен режим от книгите

Изхвърляме с тяхна помощ зимните дрехи и килограми

274066759_4852683031482354_2054188477098978881_n

Февруари по правило е време за очистване от ненужното – важи и за емоциите, но и за токсините, които натрупваме в себе си. Някои са от многото грижи, други пък заради малкото разходки. Хубавото е, че книгите имат какво да ни посъветват – и да ни окажат спешна и практична помощ. Така че с първите цъфнали лалета и нарциси… да сме по-красиви от всякога.

Съсредоточаваме се върху издания и методи, които са реални за приложение. Все пак трябва да се има предвид, че съвременният ни живот е повече от динамичен и безразсъдното втурване в строги режими може понякога повече да навреди, отколкото да помогне. Но пък има автори, които залагат на постепенната промяна без крайности. Именно техните книги разгръщаме сега.

hrana

Най-хубавата диета е… липсата на диета

Такава е концепцията на д-р Майкъл Грегър – той я обяснява надлежно в своята „Можем без диети”. Лекарят смята още, че най-добрата храна е растителната, а животинските продукти могат само да ни навредят. Д-р Грегър твърди и това, че западният модел на хранене причинява много проблеми, а имаме лесно решение – и то е растителна храна. В „Можем без диети” обобщава информация от общо 5000 научни статии, така че ни предстои да се сблъскаме със сериозно четиво.

Вредните навици ни пречат

Подчертава го друг лекар – д-р Хаймън, който иска да ни обясни какво точно е ултраметаболизъм. Между другото, той пропагандира диета, станала позната като пеганизъм – името идва от съчетаването на веган и палео. Самият лекар е добре познат в средите и дори е личен съветник на Бил и Хилъри Клинтънови. Така че може би е давал някои от съветите, които ще прочетем в „Ултраметаболизъм”, и на тях. Например този да се вслушаме в гените си – и да поемем по пътя на 8-седмичната програма за преобразяване, изградена от д-р Хаймън.

Важното е да улучим момента

Много пъти пренебрегваме сигналите, които ни дава тялото – и така на практика влошаваме още повече състоянието си. Затова немският учен Бас Каст създава нещо като компас на храненето – състои се от 12 най-важни правила какво да консумираме. Съответно и „Компас на храненето“, неговата книга, е аналитично написана, а в нея Каст показва чрез примери кое е полезно на базата на биохимията, диетологията и геронтологията.

Пречи ни захарната зависимост

Дан ДеФиджо ни повежда на борба с нея – предлага например да заменим млечния шоколад с натурален. Пък и захарта според него е отговорна за много други проблеми, сред тях и акнето. Сметката му е проста – навсякъде има изобилие от храна, защо пък да не изберем онова, което ни действа добре, а и ни зарежда. „Отказване от захарната зависимост” води крачка по крачка към заветната цел – сладкото да не определя нашето настроение и здраве. Дан е включил и доста рецепти, така че… да започнем веднага.

Напролет ни е нужна свежа енергия

Да я разпознаваме – и да я добавяме в менюто си, помага д-р Уил Булсевиц. И неговият съвет е да се насочим изключително към растителна храна, а трябва да признаем, че с настъпването на пролетта и организмът ни сам жадува за нея! „Заредете тялото с фибри” – книгата на лекаря, описва детайлно начина, по който се снабдяваме с енергия. Дава за пример и зоните на дълголетие по света – Окинава, Сардиния, Никоя, Икария и Лома Линда. Навсякъде там, казва д-р Булсевиц, храната е 90% растителна.

273471874_4828460730571251_4241957629334360442_n

В добра форма напролет със съвети от специалисти, на които може да вярваме – това ви предлагаме сега. Изпълваме се със сила и енергия, а това означава само едно… Че всеки ден за нас ще е прекрасен. При това с помощта на книгите!

Идеите за промяна напролет събра Краси Проданов

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …