Начало / Без категория / Акцентите на февруари – четири книги за любов и още нещо

Акцентите на февруари – четири книги за любов и още нещо

Британска чест, американска импулсивност, немска философия и универсално послание за деца от всички възрасти – това са четирите заглавия на февруари, които ни посрещат в Хеликон“

272046247_988825112047842_8415186311056971166_n

Непредсказуемо е „Бунгалото“ 

Това е шестата книга, която излиза у нас от американската писателка на романтични истории Сара Джио. Тя започва със страст, минава през смърт и завършва с равносметка. Втората световна война изкарва напред както смелостта, така и най-голямата лошотия у хората. Без да знаят какво ги очаква, от Сиатъл потеглят група доброволки за медицинския лазарет на остров Бора-Бора в Южния Пасифик. Там реално никой не воюва и дисциплината трябва да е строга, но докато чакат включване в бойни действия, войниците и медицинските сестри неизбежно се впускат в авантюри помежду си.

Главните герои на романа Ан и Уестри започват връзка в изоставена колиба, която местните смятат за прокълната. Именно тя е Бунгалото – романтично местенце на плажа сред палми и тюркоазени вълни. Двамата го правят още по-уютно, особено след като вътре намират картина на Пол Гоген от времето на престоя му в Хаити. Изведнъж идилията свършва. Властта на военното подразделение достига до бунгалото и злоупотребите на главнокомандващия превръщат красивото кътче в епицентър на престъпления. Двамата влюбени, станали неволни свидетели на всичко това, мълчат. От страх или чувство за дълг хората около тях също се оплитат в лъжи.

След седемдесет години, отдавна разделени от войната, Ан и Уестри пак се откриват и любовта им ги води на старото място, в бунгалото. По трогателен и почти криминален начин те издирват участниците в онези събития, възстановяват справедливостта и най-вече успяват да си кажат, макар и късно, че не са преставали да се обичат.

271954210_519444109521329_3479787312970856136_n

„Само през трупа ми“ е четвъртата книга за детектив Уилям Уорик

Предишните с негово присъствие са „Риск печели, риск губи“, „Скрито пред очите ти“ и „Направи се, че не виждаш“. Този герой има маниерите на самия Джефри Арчър, а и като писателя е с добър произход – син на лондонски кралски адвокат. Вместо да последва кариерата на своя баща, той започва като патрулиращ полицай, преди да го повишат в чин главен инспектор. Отличава се с набито око и изисканост, освен това е традиционалист – обожава жена си, нищо че понякога подхожда към нея с британския си черен хумор. Тя хич не му остава длъжна и от позицията си на главен уредник, отговарящ за картините в музея „Фицмалън„, също блести с ерудиция.

Двамата се намират на луксозен круизен кораб, на пътешествие от Лондон за Ню Йорк, когато на вечеря умира собственикът на кораба. Пътуването им е подарък от сътрудничка на съпругата на детектив Уорик. Въпросът защо една кокетна жена ще се откаже от скъпо удоволствие бързо си намира обяснение. Нейният брак е сделка с прочут фалшификатор, който притежава една от най-големите частни колекции на произведения на изкуството. Той бяга от затвора и инсценира собственото си погребение, а сега „възкръсва“, дегигизиран като морски капитан, и неговата поява се преплита със смъртта на богатия собственик.

Преследването му от полицията е невероятна тренировка на мисълта, изпипана до съвършенство от Джефри Арчър с различни логически нишки и много второстепенни герои. Заглавието „Само през трупа ми“ показва как се надиграват хора от двете страни на закона.

272856911_471442958035659_2582411122174171186_n

„Вълшебникът от Оз“ е от най-известните детски класически произведения

За пръв излиза през 1900 г. В изданието на „Хеликон“ то е адаптирано за малки деца, с илюстрации на художника Чарлз Сантор. Превърнал се в част от попкултурата, Оз е герой на поредица от 13 книги, която след смъртта на писателя Лиман Франк Баум продължава друг автор.

Историята разказва за приключенията на 12-годишната Дороти, която изпада в безсъзнание от торнадо, връхлетяло фермата на леля ѝ, и сънува, че е отнесена заедно с кучето си Тото в непозната страна. Там господства вълшебникът Оз, и единствено той може да я върне у дома. Пътят към него е израстване за момичето. А хората, които среща, я обогатявят и учат по свой начин. Добрата вълшебница от север ѝ казва накъде да поеме за Изумрудения град на Оз. Докато върви натам, се сблъсква със Злата вещица от запад, но постепенно си намира приятели – с нея тръгват Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв. Всеки от тях търси онова, което му липсва – мозък, сърце и смелост, а накрая се оказва, че го е носил в себе си.

Важен момент от биографията на американския журналист Лиман Франк Баум било членството му в теософското общество на Елена Блаватска. Затова в книгата са скрити окултни символи, които за децата представляват просто забавна игра.

272164821_297027192308376_4332874060998622912_n

„Изкуството да обичаш“ е философски труд от Ерих Фром

Писан е преди близо седемдесет години, но се възприема леко и от съвременните читатели без специална академична подготовка. Още в предговора си немският учен предупреждава, че неговата  книга не съдържа набор от упражнения. Обичта е Изкуство, защото предполага анализ и размисъл, свързана е с нивото на самостоятелност на човек, с личната му зрелост и осъзнатост.

Ценно наблюдение на Ерих Фром е как хората предизвикват това чувство към себе си, поставяйки се в ролята на изкусители. Тогава по-важно за тях става търсенето на обект, отколкото любовта, която самите те изпитват. Според Ерих Фром обществото , е стигнало дотук (говорим за 1956 г.), заради неограниченото си потребление и пазарна ориентация, и нагласата да възприема живота като взаимноизгоден обмен на стоки. Друга грешка, която той отчита, е бъркането на обичта с привързаност и полезните разграничения, които прави между няколко вида любов – братска, майчина, еротична, самолюбие и любов към Бога.

Ерих Фром не поддържа идеята, че да обичаш значи да се подчиниш на някакво стадно чувство, сантиментална тръпка, още по-малко нагон, който да насочиш към конкретен човек, любовта е състояние на цялостно светоусещане. По това неговата философия се различава от психоанализата на Фройд.

Книгите на месеца представи Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243313_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (29 януари – 4 февруари)

1. Железен пламък от Ребека Ярос 2. Смирена от Ина Ясипова 3. Господар на алчността – …