Начало / Ревюта / „Инструкторът“ – кой се възползва от ковид?

„Инструкторът“ – кой се възползва от ковид?

Детективско разследване, психотрилър и антиутопия в едно

kniga

Българските читатели вече познават Питър Хелър от романа „Кучешките звезди“, номиниран за наградата за фантастика „Артър Кларк”, а ето го сега с „Инструкторът“.

Американският писател е с над десет романа и книги за усъвършенстване на тялото и оцеляване в екстремни ситуации. Този 63-годишен спортен тип има магистърска степен по литература, по-специално в жанра на поезията, и тъй като живее в Денвър, щата Колорадо, стилът му напомня сърфиране по едноименната река. В началото грабва природата, която авторът прекрасно описва, после бавно качва нивото на адреналин с издръжливостта на главния герой, преди да ни залее прииждащия шок на финала на „Инструкторът“.

Запознайте се с Джак – образован и атлетичен мъж, едва на двайсет и пет, учител по риболов, но разбира и от китайска поезия. Миналото му е белязано с фатални злополуки – губи майка си и своя най-добър приятел, и единственото му убежище остава реката, където разтоварва обзелите го чувства за вина. Заради тях Джак е израснал интуитивен и предпазлив, та когато приема да носи такъмите на „хора, червиви с пари“, тоест, работата на инструктор в курорт за богаташи, той бързо долавя, че нещо в пейзажа не е наред. Неговият стоически принцип „дръж клиента си в неведение за тревогите“, се измества от неясни правила и ограничения, камери и предупредителни табели, бодлива тел насред почивка, която струва 20 хил. долара на седмица!

Алисън К. е новата клиентка на инструктора – своенравна музикална звезда, от онези жени с характер, дето не обичат да се подчиняват, и двамата тръгват да изследват терена с риск да бъдат простреляни. Тук всичко, което сме смятали за забавление, сенчести кътчета за лов на пъстърва и откраднати целувки, става екшън и социална драма. Къде са попаднали? Има ограден периметър не само от настъпващата ковид пандемия, напротив, хората с пари сякаш са неуязвими, те си плащат, за да експериментират с нея по най-безскрупулен начин.

2106p_pilots_16x9

Вижте как на фона на непокътната от замърсяване природа Питър Хелър описва един луксозен резерват за дълголетие на милиардери, а може би реално съществуващ център на абсолютното зло за човешкото здраве от медицинска и въобще хуманна гледна точка

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …