Начало / Читатели / Щипка мъдрост от книгите

Щипка мъдрост от книгите

Нужна ни е в трудните моменти

min

Оглеждаме се в миналото винаги когато се чувстваме разколебани в собствените си действия. Просто така е устроен човек. Затова и книгите, които предлагат картината на онова, което е ставало преди векове, са повече от ценни.

Говорим за философия, литература, притчи, митове… просто всичко, което се е превърнало в основа на човешкото вдъхновение да изгражда и да се развива.

Най-общо казано, разделяме ги на два вида. От едната страна са онези произведения, написани в миналото и проправили си път към нашето настояще. От друга пък, много съвременни автори се опитват да обяснят случилото се в предишни векове и епохи.

Посягаме към такива книги с убеждението, че човек е съвкупност от много мисли и идеи – и именно историческото ни развитие е допринесло да сме това, което сме сега. Затова са безценни в стремежа да разберем себе си

02

Започваме с Марк Аврелий

Съществуват великолепни писания, посветени на онова, което се е случило в прежни времена. Книгата на Марк Аврелий обаче е различна, защото тя предлага поглед към начина, по който са размишлявали хората на прелома на старата и новата ера. Разбира се, римският император се е откроявал ярко на фона на масите. Самият той е на власт между 161 и 180 г. Философските му прозрения разкриват удивителен свят. Ненапразно са стопроцентно актуални и днес. Можем да се уверим в „Към себе си”, книгата, която се е превърнала в мерило на мъдростта.

Хубаво е да познаваме историята

Книги, които отразяват миналото, са наистина безценно богатство. Просто е важно да обхванем по-добре случващото се в Стария свят – за да можем да си направим изводи и за нашето съвремие. Една такава любознателна разходка предлага Владимир Попов, който е не просто историк. Той е и основателят на Центъра за древни езици и култури на Софийския университет. Логично, неговата „История на Стария свят” дава много отговори.

Отново щипка философия

Предлага ни я една от най-знаменитите жени на онези времена – говорим, разбира се, за Сафо. Истината е, че ако искаме да видим как изглежда света в ония времена, е хубаво да знаем какво са били отношенията тогава, как се е гледало например на любовта. Можем да го почувстваме именно чрез написаното от Сафо. Наричали са я Божествената и е сред най-великите лирици на Древна Гърция. Така че разтваряме с искрящи очи нейните стихове.

Историята може да е и сюжет

Да пишеш с майсторство за древния свят – и да го вплетеш в книгите си, иска много талант. Притежава го Никос Казандзакис, а добрe знаем, че всичко, което е написал, е за нас наистина безценно богатство. Затова позволете да ви поканим в Древна Гърция чрез негова книга. Големият писател предлага великолепни творби за миналото на своята родина. Но сега насочваме поглед към „В дворците на Кносос”. В нея Казандзакис вплита и много древногръцки митове. Хубавото е, че оживяват в неповторимия стил на големия автор.

46765722_1715428525229932_1532915776887980032_n

Всичко това е античният свят – ако искате да надникнете в него, може да го потърсите в книгите. Като тръгнем назад във времето, сякаш намираме почва под краката си и самите ние. Оценяваме, че цивилизацията ни се развива, расте… А ние сме част от нея.

В миналото с помощта на книгите погледна Краси Проданов

Прочетете още

tom-hermans-9BoqXzEeQqM-unsplash

Забранено за четене

Книгите и днес страдат от цензура Нормално е да влезеш в книжарница – и да …