Начало / Любопитно / Екранизациите на годината

Екранизациите на годината

Бърз преглед на книгите, които са се запътили към екрана

staryj-televizor_5f46b85d94f63

Сред тях има класически романи, но също и съвременни хитове. Както става напоследък, появата на някоя книга на голям екран – или пък на малък, ако става дума за телевизионен сериал, наново събужда интереса към нея. Можем да посочим „Дюн” за илюстрация – от вече отминалата 2021-а. Но и новата година ни е приготвила интригуващо меню.

Нека хвърлим бърз поглед към очакваните премиери – и после да се заредим… с книгите

01

„Убийците от Оклахома” събира старите кримки

Става дума за книга на Дейвид Гран, публикувана през 2017-а. Макар че говорим за нехудожествена литература, Мартин Скорсезе я харесва за поредния си сюжет. При това разчита на актьори като Робърт Де Ниро, Леонардо Ди Каприо, Лили Гладстоун и др. Самата книга се впуска в разследване на странната смърт на хора от Оклахома в началото на 20-те години на миналия век. При това в момент, когато собствениците на земята в района на окръг Осейдж осъзнават, че петролните находища под имотите им може би ще им донесат милиони.

Допълнителна пиперливост в сюжета придава и фактът, че става дума за коренно население. Ненапразно оригиналното заглавие на книгата е „Убийците на цветната луна”. Изборът на Лили Гладстоун за главната женска роля също е важен – самата тя е индианка, израснала в резерват в Монтана. Сигурно събудихме апетита ви и за книгата, и за филма!

02

Вълшебна любов ще ни прикове пред екраните

И от кината – сега се пренасяме у дома! През 2022-а ще видим първия сезон на „Жената на пътешественика във времето – заглавието на книгата е обърнато, у нас тя излиза като „Пътешественикът във времето и неговата жена”. Става дума за роман на Одри Нифнегър, а тя пък е известна с умението си да създава вълшебни светове. Ненапразно развива едновременно с писането и другия си талант – рисуването.

Първоначално идеята ѝ е да съчетае и двете в „Пътешественикът във времето…”. Идеята се ражда след тежка раздяла, която преживява. Генетично заболяване позволява на главния герой да пътува във времето. Появява се и пълнометражен филм през 2009-а, но сега живеем в ерата на сериалите – и режисьорът на „Игра на тронове” Дейвид Натър решава да ни предложи своя поглед. В първите шест епизода ще видим Роуз Лесли, Тео Джеймс и други актьори. Едно е ясно – очаква ни вълшебна история, която ще ни провокира да погълнем и книгата!

03

Адриан Лейн се завръща с екранизация

В сметката му са „Изневяра” с Ричард Гиър и Даян Лейн или пък „Лолита” с Джеръми Айрънс и Доминик Суейн. После обаче следва 20-годишна творческа пауза и сега, вече на 80, известният режисьор е провокиран от една книга на Патриша Хайсмит, за да седне отново на работния стол. „Дълбока вода” предлага сюжет точно по неговия вкус. Бракът на Вик и Мелинда се разпада – и тя получава картбланш да прекарва нощите си, с когото пожелае. А той остава сам… с ревността.

Освен психологическа историята е и някак тревожно еротична. В главните роли ще видим Бен Афлек и Ана де Армас. А „Дълбока вода” е сред най-известните творби на американската писателка. Излиза през 50-те и на няколко пъти привлича интереса на киното. Книгата ще е вдъхновяващо въведение към онова, което ни очаква на екрана!

04

Големите надежди са за „Властелинът на пръстените”

Отдавна се говори за екранизация по книгата на Толкин. От „Амазон Стюдиос” дори обявиха, че това ще е най-скъпият сериал изобщо. А ето че сега имаме насрочена и дата на първата среща – 2 септември т. г.

Малко разочарование за феновете ще е фактът, че кадрите на малкия екран ще описват събития, предшестващи с хилядолетия познатото от „Хобит” и „Властелинът на пръстените”. След първия сезон ни очакват и още четири… Честта да оставят имената си в историята имат Робърт Арамайо, Джоузеф Моли, Назанин Бониади и др.

Мястото на снимките – Нова Зеландия, носи приемственост с трилогията на Питър Джаксън от началото на века. Но сега режисира Хуан Антонио Байона. Заслужава си да проучим историята на героите в книгите на Толкин, преди да дойде време за филма.

05

И Кралят на ужасите ще дочака поредната си екранизация

Стивън Кинг е от писателите, които са използвани най-много в киното. Затова едва ли е новина, че ще гледаме на голям екран пореден филм, създаден по негова книга. Но и вълнението на почитателите му е разбираемо – става дума за „Сейлъм‘с Лот“. Ако не друго, това ще е сигурно най-страшната екранизация през тази 2022, тъй като книгата е сред най-мрачните, създадени от Краля. Става дума за вампирска история, чието действие се развива в Нова Англия. Местните са подчинени от тайнствена сила и… до един се превръщат във вампири. Неколцина души обаче ще заложат живота си, за да прогонят мрака. Ще изгледаме цялата история… на нокти.

По „Сейлъм‘с Лот“ е създаден много успешен телевизионен сериал в края на 70-те на миналия век. Новата продукция ще е режисирана от Гари Доберман, който вече има на сметката си няколко „страшни” филма. Ако искате обаче да сте с един ход пред вампирите от сюжета… най-добре си вземете книгата!

Да прочетем преди да гледаме през 2022-а – предложението идва от „Хеликон” и представя най-очакваните екранизации тази година. Потопете се в сюжетите, прочетете книгите и гледайте филмите.

За новите филми разказа Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …