Начало / Читатели / Декември е време за прегръдка и вълшебна история

Декември е време за прегръдка и вълшебна история

Месецът е приказка, която сами пишем

248233049_1579755822378395_6503962824792909524_n

Годината си отива, а с това внезапно се присещаме колко много неща сме си обещали да свършим през 2021-а. Предлагаме ви обаче друго… Идват празници – при това най-вълшебните в годината. Няма по-хубав начин да ги усетим истински от книгите!

Заслужава си именно последния месец на годината да отделим малко повече време за себе си. Така ще можем да отстъпим на крачка встрани и от предколедната олелия, която се разразява обикновено… Търчането за подаръци и нервите в работа едва ли са най-хубавата подготовка за празника.

Магията на Коледа се крие в умението ни да оценим мига – и да обърнем внимание на другите. Все неща, за които книгите имат какво да ни разкажат. Затова и избираме тях – разлистваме всъщност четирите заглавия, които ни препоръчва „Хеликон” за декември.

Хубави са именно с това, че умеят да спрат потока от мисли. Прекрасна глътка удоволствие преди празниците. А лесно се превръщат и в желан подарък. Вижте ги

01

„Тайната на книжаря” е за романтиката на четенето

Създадена е от авторката на суперуспешния роман „Парижкият апартамент”. Само дето Мишел Гейбъл отстъпва този път от любимия си Париж и пренася действията в Лондон. В центъра на историята е необикновена тайна – романтична и страшна едновременно.

„Тайната на книжаря” е като всичко, което пише Мишел Гейбъл – разтвориш ли я веднъж, потъваш в чуден свят… Чете се леко и с удоволствие, като подсказва, че авторката наистина има талант на разказвач. А и как ли да е иначе, след като пише от 10-годишна. За първи път обаче публикува едва когато е на 31.

Сега държим в ръце петата нейна книга. Романът е посветен на легендарната английска писателка Нанси Митфорд. Самата книга е изпълнена с любов към професията на книжаря. Само дето по страниците изплуват и стари тайни и загадки, които правят сюжета още по-увлекателен. Връщаме се назад в историята, спояваме я със съвремието… Така книгата става и прекрасен подарък, който сгрява и вдъхновява като коледен пунш.

02

„Списъкът на съдията” е сред бестселърите на 2021-а

По традиция Джон Гришам издава роман преди Коледа. Ето че сега го четем буквално едновременно със световната му премиера! Главен герой в „Списъкът на съдията” е Лейси Столц – скромна адвокатка, която се превръща в страшилище за корумпираните съдии. Лейси се появи и в „Таен свидетел”, една от предните книги на Гришам, по която вече се снима филм.

Кашата в „Списъкът на съдията” е пълна, като се налага Лейси да помага този път на странна жена. Плетеницата от съдби и ситуации ще задоволи и най-претенциозните почитатели на писателя.

Интересното е, че критиката нарече „Списъкът на съдията” „най-смразяващия трилър на Гришам въобще”. Основата в романа са криминалните перипетии – не липсват убийства и полицейски процедури. Атмосферата е тъмна, дори страшна – просто се нуждаем от спокойно кътче и може би силно питие… Останалото оставяме на Гришам!

03

Коледни празници по… „7 начина”

Книгата на Джейми Оливър всъщност е за всеки ден – например за седемте дни на седмицата. Лесно обаче може да изградим и празничното си меню чрез онова, което той предлага!

„7 начина” ще зарадва всички, които превръщат кухнята в място за творчество. Книгата е съставена много хитро – Джейми Оливър взима „на мушка” общо 18 продукта, като предлага 7 начина, по които могат да бъдат сготвени.

Всички знаем, че британецът е изключителен готвач, но и като автор на книги той има голям успех. „7 начина” е вече 20-ото заглавие, което поднася. Сега е на 46 и е сред най-влиятелните фигури в ресторантьорството въпреки че напоследък изживя редица перипетии, след като бизнесът му фалира.

Специално „7 начина” се явява нещо като продължение на „5 съставки” – една от предишните му успешни книги. Джейми дори изтъква, че пише новата специално за почиателите на „5 съставки” – и по тяхно изрично желание! Според него всеки може да се справи с такива рецепти, какъвто и опит да притежава в готвенето.

А ако се питате какво прави именитият готвач по Коледавсе пак някой трябва да приготви семейна вечеря у дома за съпругата и петте му деца!

04

Нощта преди Коледа е вълшебна и на книга

Точно така се казва една класическа история, която можем да сравним по слава единствено с „Коледна песен” на Дикенс. „Нощта преди Коледа” е създадена от изключително популярен в епохата си авторКлемент Кларк Мур. Сега излиза у нас в нов превод на получилата признание за майсторството си Светлана Комогорова-Комата.

Поетичната приказка е позната и като „Посещение от св. Николай”. Публикувана е за първи път през 1823 г.

Поемата изиграва огромна роля за появата на образа на Дядо Коледа в САЩ. Точно Клемент Кларк Мур описва първи как изглежда Добрия старец, измисля шейната му и дори имената на елените. Нещо повече, според изследователите точно „Нощта преди Коледа” е най-известната и обичана поетична творба в САЩ изобщо.

А сега я разгръщаме с трепет и очакване за нещо хубаво… Книгата е повече от специална, защото е посветена именно на вълшебствата, които ни обграждат. Най-голямото – сигурни сме, е книга, която да получим именно на Коледа.

Книгите на месеца в Хеликон представи Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …