Начало / Читатели / Книги с ценни идеи за трудни моменти

Книги с ценни идеи за трудни моменти

Имат силата да ни помагат как да живеем

psicho2

Психологията е наука, която казва много за самите нас. Затова и книгите, построени именно върху психология, често се превръщат в незаменими четива. Уроците, научени от тях, после дълго са ни полезни. Пък и събуждат естествения ни интерес към мисловни модели, към начини на поведение.

Винаги сме казвали, че книгата може да е ценен помощник по много начини. Стойността ѝ се удвоява и утроява, когато авторът споделя собствения си опит. Именно такива заглавия събираме сега

01

То се знае, едно от имената превърнали се в икона в областта на психологията, е това на Юнг. Той е баща и на т. нар. аналитична психология. Изследва собствените ни сънища, очертава значението на митовете и приказките. „Психологически типове” например е книга, която разказва за основните модели на поведение, които възприемаме. Ако се зачетете внимателно, ще видите, че много от онова, с което се сблъсквате, се крие в характера на хората, с които общувате.

Изключително интересен е и Стивън Пинкър, който вече е наш съвременник. Той пък е представител на течение, наречено еволюционна психология. Тя се опитва да обясни паметта, възприятията ни – също и начина, по който говорим. Самият Пинкър излага вижданията си по един много забавен начин в „Как работи умът”. Книгата му намесва много от иконите в съвременната култура – например Мерилин Монро или пък „Междузвездни войни”.

02

Вместо да обясняват, други книги директно посочват проблема и дават съвети. Такава е и „Наръчник за работа с тревожността и фобиите”. Създава я Едмънд Борн – лекарят-психолог се е специализирал в лечение на фобии, стрес и най-различни нервни разстройства. Така че тук по-скоро обобщава опита си, като се опитва да е максимално полезен.

В графата с прагматични книги по проблема включваме и „Как мисли детето?”. Дори подзаглавието е такова – „практическа детска психология”. Д-р Ръдкин и Танит Кери насочват труда си към родители, чиито деца сега са на възраст между 2 и 7 години. Д-р Ръдкин, който е клиничен психолог, твърди, че децата се нуждаят от повече лично пространство. Нещо повече, прекалените грижи постепенно се превръщат в нож с две остриета.

03

Накрая порция философия и психология едновременно – при това в любимо четиво като „Човекът в търсене на смисъл”. Виктор Франкъл показва по невероятен начин човешката душа – и силите, които притежава. На практика всичко в тази любима на мнозина книга е преживяно от самия него. Разработва и собствено психотерапевтично учение, което познаваме като логотерапия.

По същия начин – на базата на преживяното, пише и Луиз Хей. Спада по-скоро към вълната популярна психология – стъпва върху това, че негативните модели, които носим, се превръщат в преграда за реализацията ни. Пък са и индиректна покана болестите да дойдат… „Излекувай живота си” е нещо като манифест как да ги преодолеем.

Безспорно, психологията е като речник, който може да обясни много от нашите импулси. Пак тя ни помага да преодолеем грешките, а те са нещо нормално… Книгите пък са ценен помощник в целия процес. Затова се радваме, че открихме в „Хеликон” и специална селекция, която ѝ е посветена – „Психологията в живота ни”. Разгледайте заглавията, сред тях има безценни!

Книги за психологията в живота ни подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

640604_b

„Ловецът на хвърчила“ навърши 20

Почти автобиографичният роман продължава да е търсен и четен Книгата на Халед Хосейни се появява …