Начало / Критика / Затрогваща история за любовта към книгите

Затрогваща история за любовта към книгите

Карл Колхов е книжар, който нарича клиентите си с имена на литературни герои

hen

„Човекът, който разхождаше книги“ на Карстен Хен е творба, в която всеки би могъл да открие думи, които пасват на емоционалния му компас. Цветната и приветлива корица на книгата крие в себе си затрогващата история на възрастния вече книжар Карл Колхов. Той доставя лично до домовете на своите клиенти книгите, които те му поръчват. Това действие, освен негова работа, се е превърнало в призвание, което изглежда придава смисъл на живота му. Живот, който от години е подреден, протича по строго определен начин и се върти изцяло около книгите.

Карл е от онези книжари, които са се превърнали неволно в психолози чрез усета и опита си в сферата. Успява да прочете и хората, да вникне в душите им, да види отвъд видимото за околния свят. На своите клиенти той дава имена на литературни герои, които счита, че най-много им подхождат. С това читателят може да допусне, че Карл опитва да избяга от сивотата на ежедневната рутина и търси приказното във вече установения ред на нещата. Но това, което липсва в подредеността на живота му е онази капчица магичен хаос, който да преобърне неговия прагматичен свят.

Тази капчица той открива  в детското лице на едно момиченце. Тя нарича себе си Шаша и досущ като едно дете,  съумява да отвори очите на дългогодишния книжар. Показва му, че често възрастните забравят да гледат истински; че погълнати от задълженията си, пренебрегват вътрешното си усещане за света. Тя първоначално изглежда в очите на Карл като пречка за нормалното протичане на работния му процес. Но нейната проницателност, точните въпроси и заключения бързо бутат стените на Карл и скоро той не може да си представи, че е доставял книги без това мило момиченце, което прави на пръв поглед неуместни изказвания и се държи по детски наивно и свободно.

Шаша успява да помогне освен на самия Карл, и на неговите клиенти, които, скрити зад ежедневните си маски, опитват да заглушат болката от често тъжното си и изпълнено с проблеми ежедневие

IMG_1964-Henn-1600

„Човекът, който разхождаше книги“ е затрогваща история за това какво е да обичаш книгите, какво е, когато те са твое призвание и цел. Това е историята на един човек като много други и същевременно, като никой друг. Можем да надникнем в света на мъж, който преживява загуби в живота си, който има своите страхове, но който успява да ги превъзмогне, и въпреки паденията си да бъде щастлив. Затова понякога са нужни една котка и една Шаша…

Препоръка от Калия Димитрова
Авторът е книжар в пловдивския Хеликон Център

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …