Начало / Автори / Почина най-продаваният южноафрикански писател

Почина най-продаваният южноафрикански писател

Книгите му са отпечатани в повече от 140 млн. тираж

b4bf73eee64969cf1412a414ba99c43a

Уилбър Смит стана известен най-вече с приключенските си романи, но също и като автор, който трудно се съобразява с политическата реалии. Големият му пробив е още през 1964-а с „Когато лъвът се храни”. По правило основа на книгите са собствените му пътешествия. Прави и задълбочени проучвания, преди да започне да пише. Най-голям успех постига серията „Кортни” – общо 17 романа, последните няколко от които Уилбър Смит създава в съавторство. Сюжетът в отделните книги се върти около съдбата на един род още в началото на колонизацията на Африка, та до времената на апартейд в Южна Африка.

Всъщност и бащата на писателя е колонист, собственик на металозавод и голямо ранчо. Уилбър Смит се ражда в някогашната Северна Родезия, сега Замбия. Учи в Южноафриканския съюз, тогавашното име на Република Южна Африка, а се преселва окончателно там, преди да стане на 30. Себе си нарича англоафриканец.

Животът му напомня този на неговите герои. Смит е страстен ловец, подводничар и пилот. Въпреки че времената се променят, продължава да насища романите си със сексуални сцени, а жените в тях по правило са подчинени на мъжете. Героите му пък убиват застрашени от изчезване животни. Освободеността в писането му докарва и доста критики. Първите му книги дори са забранени в Южна Африка заради „пристрастност и непристойност”. Леви интелектуалци го упрекват в расизъм. Самият той се оправдава, че спазва модела на писане на Проспер Мериме, в чиито книги важно значение има „местният колорит”.

_methode_times_prod_web_bin_a8513c7e-455e-11ec-aa43-5cc5157b09b9

По книгите на Уилбър Смит са снимани десет филма, а книгите му са издавани на общо 26 езика, включително и български. Женен е четири пъти, като последната му съпруга е от Таджикистан. Сега Уилбър Смит напусна света ни на 88-годишна възраст

Лира.бг по материали от БиБиСи

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …