Начало / Автори / Почина най-продаваният южноафрикански писател

Почина най-продаваният южноафрикански писател

Книгите му са отпечатани в повече от 140 млн. тираж

b4bf73eee64969cf1412a414ba99c43a

Уилбър Смит стана известен най-вече с приключенските си романи, но също и като автор, който трудно се съобразява с политическата реалии. Големият му пробив е още през 1964-а с „Когато лъвът се храни”. По правило основа на книгите са собствените му пътешествия. Прави и задълбочени проучвания, преди да започне да пише. Най-голям успех постига серията „Кортни” – общо 17 романа, последните няколко от които Уилбър Смит създава в съавторство. Сюжетът в отделните книги се върти около съдбата на един род още в началото на колонизацията на Африка, та до времената на апартейд в Южна Африка.

Всъщност и бащата на писателя е колонист, собственик на металозавод и голямо ранчо. Уилбър Смит се ражда в някогашната Северна Родезия, сега Замбия. Учи в Южноафриканския съюз, тогавашното име на Република Южна Африка, а се преселва окончателно там, преди да стане на 30. Себе си нарича англоафриканец.

Животът му напомня този на неговите герои. Смит е страстен ловец, подводничар и пилот. Въпреки че времената се променят, продължава да насища романите си със сексуални сцени, а жените в тях по правило са подчинени на мъжете. Героите му пък убиват застрашени от изчезване животни. Освободеността в писането му докарва и доста критики. Първите му книги дори са забранени в Южна Африка заради „пристрастност и непристойност”. Леви интелектуалци го упрекват в расизъм. Самият той се оправдава, че спазва модела на писане на Проспер Мериме, в чиито книги важно значение има „местният колорит”.

_methode_times_prod_web_bin_a8513c7e-455e-11ec-aa43-5cc5157b09b9

По книгите на Уилбър Смит са снимани десет филма, а книгите му са издавани на общо 26 езика, включително и български. Женен е четири пъти, като последната му съпруга е от Таджикистан. Сега Уилбър Смит напусна света ни на 88-годишна възраст

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

liliana-dvorianova

Лиляна Дворянова: Важно е да гледаме с разбиране

Всяка страна, в която излиза „Стрелецът“ на Паулу Коелю, илюстрира книгата сама, като агентите на …