Начало / Автори / Вълшебни автори за препрочитане – Йовков, Астрид Линдгрен, Нийл Геймън

Вълшебни автори за препрочитане – Йовков, Астрид Линдгрен, Нийл Геймън

Отбелязваме рождените дни на писателите и тази седмица

253159312_1605542943118462_4284743501616716774_n

Споменаваме с добро именно авторите, родени през втората ноемврийска седмица – независимо дали са наши съвременници, или вече са част от литературната история. Обединява ги всъщност това, че имената им са станали запазена марка за хубава, качествена литература. Сред тях има новатори, а също и родни класици. Просто майстори на перото.

Малка революция прави в писането например Брам Стокър – той е роден на 8 ноември 1847 г. Най-голяма слава печели заради „Дракула” – роман на ужасите, който разказва за реално съществуващия Влад III Дракула.

И вижте колко интересно – в наши дни делото му продължава една съвременна легенда, Нийл Геймън. Той навършва 61 на 10 ноември. Има сума ти награди за фантастичните си, изпълнени с щури приключения, книги. Може да споменем например неговите „Американски богове” – любопитно, но точно с нея Нийл Геймън печели наградата „Брам Стокър”.

Ден по-късно – на 11 ноември, откриваме в календара още един славен писател. Тогава се е родил Кърт Вонегът, създател на книги като „Закуска за шампиони” или „Кланица 5”. Изключително интригуваща е „Механично пиано”, която разкрива как би изглеждал свят, в който машините са окупирали свободата ни. 99 години от рождението на писателя отбелязваме.

imena

114 пък са в случая с Астрид Линдгреннаистина е вълшебница и наистина всеки може да изброи сума ти истории, които е създала. Но и една Пипи, и един Карлсон да намесим, пак ще са достатъчни да покажат, че Астрид Линдгрен е била уникална. Тя е родена на 14 ноември.

С любов споменаваме и две български имена – отбелязваме цели 141 години от рождението на майстора на словото Йордан Йовков. Павел Вежинов също е записан в златните анали на родната литература – той пък е роден преди 107 години. „Старопланински легенди” на Йовков са книга, която стига до душата на българина и днес. Павел Вежинов пък пише за малки и големи – помним с какво вълнение разгръщахме страниците на „Следите остават”.

korici

Такива са големите писатели – най-ценният им талант е, че умеят да създават истории, които после остават за дълго в нас. Често за цял живот. И именно това ги превръща в майстори на перото

В календара погледна Краси Проданов

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …