На фокус
Начало / Свят / Сали Руни забрани да превеждат книгите й на иврит

Сали Руни забрани да превеждат книгите й на иврит

Авторката на „Нормални хора” подкрепя палестинската кауза

_methode_times_prod_web_bin_84fef4da-2b98-11ec-a548-f9bb1ebf6985

Новата книга на Руни изглежда няма да се появи в Израел, след като 30-годишната писателка разкритикува отношението на Държавата Израел към организацията Хамас. Тя дори подписа писмо заедно със стотици други творци, в което призовава към международна изолация на Израел. Затова не е чудно, че Сали Руни реагирала отрицателно на предложението от израелското издателство „Модан”, чийто знак стои под първите ѝ две книги – включително големия хит „Нормални хора”.

Реакцията на писателката е провокирана от майските събития, при които загинаха над 250 души след твърдата намеса на израелските власти срещу Хамас. Творците, подписали писмото, гледат на бойните действия като на апартейд и етническа чистка. Според тях израелските власти и полиция подмолно или открито подкрепят убийствата и насилственото прочистване на региона. Критика отправят и към европейските правителства, които според тях цензурират мисълта за солидарност с палестинците.

Същевременно, творците, подписали писмото, отхвърлят обвиненията, че ги води антисемитизъм или расизъм. Наред със Сали Руни личат подписите например на Роджър Уотърс, Брайън Ено, Ан Карсън, Кен Лоуч и много други.

Наясно съм, че не всеки ще разбере решението ми – казва конкретно Сали Руни, – но не смятам за правилно да подпиша договор с израелска фирма, която не се е дистанцирала публично от политиката на апартейд и не подкрепя правата на палестинците.

1307569

Ударът е голям и защото Сали Руни е сред най-известните имена сред младата генерация писатели. Нейните романи до един са успешни сред критика и читатели. Най-новият – Beautiful World, Where Are You, веднага се превъра в бестселър и влезе в листа на „Ню Йорк Таймс” за художествени творби.

Лира.бг по материали от „Таймс”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

59445976

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (12 септември – 18 септември)

Необичайна книга попада в седмичната класация на престижното издание, освен ако не решим, че позиционирането …