Начало / Любопитно / Португалска библиотека съхранява книгите си с прилепи

Португалска библиотека съхранява книгите си с прилепи

Намира се в двореца Мафра и е сред най-красивите на света

bibl-mafra

Мраморните полици и невероятното оформление в стила на Късния барок обаче се оказват недостатъчни, за да са защитени самите книги. Един от проблемите, с който се сблъскват местните специалисти, са… насекомите. А начинът, по който ги преборват тук, е доста необичаен!

Летяща армада от общо 500 прилепа има за задача да помогне за съхранението на книгите в двореца Мафра. Денем са затворени в кутии, но щом се спусне мрак, настъпва техният час. Пускат ги в книгохранилището и изгладнелите хвъркати се впускат в лов на дървояди и други гадини, които са гибелни за книгите.

Едно време самата библиотека принадлежала на манастир – построена е именно от монаси. Когато помолили краля за подкрепа, той отказал с обяснението, че финансовата ситуация е трудна за кралството.

Въпреки това обаче става дума за уникална сграда, от която могат да се поучат и съвременните архитекти. В стените ѝ има нещо като въздушни джобове, които се нагряват през лятото и после изпускат дълго топлината си. Благодарение на това библиотеката поддържа постоянна температура в хранилищата и без помощта на съвременни технологии.

Библиотеката в двореца Мафра съхранява общо 36 хил. тома, които са подвързани в кожа. За значението им говори и була, издадена от папа Бенедикт XIV (начело на църквата от 1740-а до 1758 г.), в която забранява изнасянето на книги от библиотеката без разрешението на краля.

B3-AV193_0615BO_M_20180615140051

Салонът на библиотеката е дълъг 88 м, широк е 9,5 м, височина – 13 м. Едно истински вълшебно кралство на книгите… а оказва се, също и на прилепите

Лира.бг по материали от „Книжен континент”

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …