Начало / Автори / Писатели, благословени с талант – Нушич, Радичков, Джани Родари

Писатели, благословени с талант – Нушич, Радичков, Джани Родари

Отбелязваме годишнините им тази седмица

-LHgJRWx3q8

Преброждаме с поглед календара и откриваме именно техните имена Все писатели, родени през тези октомврийски дни.

Едно е общото помежду им, всички са благословени с щипка – направо с шепа талант. Важи например за сръбската национална гордост Бранислав Нушич, но също толкова за нашата – Йордан Радичков.

Нушич е роден на 20 октомври 1864 г. Много обича да вади кирливи ризи, казано по балкански. Едно е ясно, неговата „Автобиография” е и визитната му картичка.

Ето го и Радичков – появява се в света ни на 24 октомври 1929 г. Приемаме творчеството му за магически реализъм – пък и какво ли да е друго при положение, че за него правилата не важат – и така създава своя необикновен свят. Най-ярко негово изображение е като че ли любимата вече на толкова поколения „Ние, врабчетата”.

А ето сега и малко от световната литература – още един прекрасен разказвач се е появил тия дни на бял свят. Любим на малки и големи е Джани Родари. Ражда се на 23 октомври 1920 г. Честно казано, видим ли някой телефон от старите, с шайба, ни се струва, че само да вдигнем слушалката и някой ще започне да ни разказва не друго, ами… „Приказки по телефона”. Точно както го прави Джани Родари.

Накрая име, което дълги години гарантираше интригуващи книги, които се превръщаха веднага в бестселъри. Говорим за Майкъл Крайтън, който е роден в един и същи ден заедно с Джани Родари. Само дето американецът идва в света ни през 1942 г. Обича да провокира мисленето на своите читатели, прави го например в научнофантастичната „Щамът Андромеда”.

kor

Истинска благословия е да имаме книгите точно на тези автори – четенето им е повече от вдъхновяващо. Просто хубавите книги имат голям дух; също както и своите създатели

Имена от седмицата изброи Краси Проданов

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …