На фокус
Начало / Автори / Писатели, благословени с талант – Нушич, Радичков, Джани Родари

Писатели, благословени с талант – Нушич, Радичков, Джани Родари

Отбелязваме годишнините им тази седмица

-LHgJRWx3q8

Преброждаме с поглед календара и откриваме именно техните имена Все писатели, родени през тези октомврийски дни.

Едно е общото помежду им, всички са благословени с щипка – направо с шепа талант. Важи например за сръбската национална гордост Бранислав Нушич, но също толкова за нашата – Йордан Радичков.

Нушич е роден на 20 октомври 1864 г. Много обича да вади кирливи ризи, казано по балкански. Едно е ясно, неговата „Автобиография” е и визитната му картичка.

Ето го и Радичков – появява се в света ни на 24 октомври 1929 г. Приемаме творчеството му за магически реализъм – пък и какво ли да е друго при положение, че за него правилата не важат – и така създава своя необикновен свят. Най-ярко негово изображение е като че ли любимата вече на толкова поколения „Ние, врабчетата”.

А ето сега и малко от световната литература – още един прекрасен разказвач се е появил тия дни на бял свят. Любим на малки и големи е Джани Родари. Ражда се на 23 октомври 1920 г. Честно казано, видим ли някой телефон от старите, с шайба, ни се струва, че само да вдигнем слушалката и някой ще започне да ни разказва не друго, ами… „Приказки по телефона”. Точно както го прави Джани Родари.

Накрая име, което дълги години гарантираше интригуващи книги, които се превръщаха веднага в бестселъри. Говорим за Майкъл Крайтън, който е роден в един и същи ден заедно с Джани Родари. Само дето американецът идва в света ни през 1942 г. Обича да провокира мисленето на своите читатели, прави го например в научнофантастичната „Щамът Андромеда”.

kor

Истинска благословия е да имаме книгите точно на тези автори – четенето им е повече от вдъхновяващо. Просто хубавите книги имат голям дух; също както и своите създатели

Имена от седмицата изброи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238412_b

„Клубът на странните деца“ – не ги отписвайте!

Детски чешки роман събира четири хлапета със специални потребности Изкушавам се да започна отзад напред, …