Начало / Ревюта / От купчинката с непрочетени: Франческа Запия пише спонтанно и хубаво

От купчинката с непрочетени: Франческа Запия пише спонтанно и хубаво

Мерило за успеха ѝ е интересът от страна на тийнейджърите

Návrh bez názvu

„Елайза и нейните чудовища” е книгата, с която я познаваме – излезе преди две-три години в превод на Ирина Ценкова. „Писането е трудно и самотно”, казва самата авторка в едно интервю – и подчертава, че трябва да прилича на любовта, за да успееш.

Но пък излиза, че Франческа обича дяволски много своите чудовища, защото книгата ѝ наистина се е получила добре! Сюжетът е истинска плетеница, в която да открием къде се крие разковничето на общуването в наши дни. А вниманието на младите си читатели грабва, като превръща романа и в карта на онлайн комуникацията, в която мнозина биха се изгубили.

„Елайза и нейните чудовища” е и полезна, понеже на фокус по страниците е т. нар. фендъм, с други думи фенството или направо казано, поклонничеството. Ако през 60-те на миналия век е била рок музиката, сега на дневен ред са всякакви виртуални идоли, много от които се държат, сякаш… не съществуват наистина.

Франческа Запия трупа точки и заради това, че опитва да обясни разбираемо живота на младите хора днес – така че самите те да се припознаят в книгата ѝ. Да не говорим, че и по-големите, които имат ентусиазма да я прочетат, също ще научат много. Така че – може да се каже, „Елайза и нейните чудовища” стопява дистанцията между поколенията. Защото е забавна, злободневна, увлекателна… просто истинска, както емоциите на всеки млад човек.

Може би, докато чете, човек се пита дали наистина светът няма да се разпадне… ако излезем всички от интернет. Но ако вземем, че го направим, нека е заради хубава книга като тази!

storia-books-autor-francesca-zappia

Накрая нещо за Франческа – живее в Индианаполис, обича еднакво да пише и да рисува. Включително чудовища

От купчинката с непрочетени книгата избра Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …