Начало / Свят / Копие от първата публикувана книга на Хемингуей отива на търг

Копие от първата публикувана книга на Хемингуей отива на търг

Едно от тристата първоначално издадени копия на първата публикувана книга на Ърнест Хемингуей – „Три разказа и десет поеми”,  ще бъде изложено на търг на 8 февруари, информира artdaily.org. Творбата е публикувана за първи път през 1923 г. от „Контакт пъблишинг” в Париж. Търгът се организира от аукционната къща„Heritage Auctions’ Rare Books” . Очаква се сумата, която ще бъде платена за изданието, да надхвърли 75 000 долара.

„Всеки екземпляр от нулевата серия от книги на Хемингуей би бил много ценен. Да не говорим за първата му публикувана творба изобщо. Това, което прави нашето копие още по-интересно, е посланието, оставено на първата страница. То е отправено към главните редактори на едно много важно списание – „Литъл Ревю”, което е публикувало трудовете на авангардните писатели по това време като Т. С. Елиът и и Джеймс Джойс”, казва Джеймс Ганън, директор на аукционната къща.

Надписът на първата страница е следният – „На Дж. Х. (Джейн Хийп – бел. ред.) и Маргарет Андерсън, с любов, Хемингуей”.

Ърнест Хемингуей е американски писател, роден през 1899 г. Той е един от най-бележитите автори на ХХ век. Носител е на Нобелова награда за литература и „Пулицър”. Известен факт за него е, че макар да е правил всичко възможно да си създаде имидж на герой, е бил измъчван от много вътрешни терзания, които водят до самоубийство през 1961 г. Сред класическите му произведения са „Сбогом на оръжията”, „За кого бие камбаната”, „Старецът и морето” и др.

Фото:artdaily.org

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …