Начало / Любопитно / „Одисей” на 90 години

„Одисей” на 90 години

Класическата творба на Джеймс Джойс „Одисей” навърши 90 г., припомни huffingtonpost.com. За първи път тя излиза на пазара на 2 февруари 1922 г. в Париж. 800-страничният роман е смятан за една от най-влиятелните книги на миналия век. Преди да придобие този статус обаче, книгата е била забранена в САЩ и Обединеното кралство заради подробното описание на сцени със сексуално съдържание.

„Одисей” разказва един единствен ден от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум. Голяма част от книгата е посветена на проблемите на Блум и съпругата му Моли.

Книгата дебютира в САЩ чак 1932 г. – десетилетие след публикуването й. С годините цензурата отпуска своята хватка и все повече творби са разрешени, не малко от които се превръщат в бестселъри и любими на много хора. Ето някои от изданията с подобна съдба:

1. „Даващият” от Луис Лоури. Романът от 1993 г. разказва са свят, в който правителството забранява любовта и скръбта. Правени са много опити да бъде забранена, но за щастие са неуспешни.

2. „Ужасно силно и адски близо” от Джонатан Сафран Фоер. Описва историята на много интелигентно 9-годишно дете, което трябва да се справи с факта, че баща му е убит по време на атентатите от 11 септември.

3. „Кедри в снега” от Дейвид Гътърсън. Книгата разказва са напрежението между американци и японци след Втората световна война.

4. „Гроздовете на греха” от Джон Стайнбек. Творбата е хит, когато излиза, но е забранена във всички училища в САЩ за период от година и половина. След това се превръща в класика.

5. „Очи от рая” от Алис Сиболд. Историята представя как 14-годишно дете наблюдава от рая как родителите й и следователите разследват нейното убийство.

6. „Историята на прислужницата” от Маргарет Аууд. Най-известната творба на авторката. Извадена от англоезичния пазар заради сексуалните сцени в нея, смятайки, че книгата е антихристиянска пропаганда. След това отново бива разрешена.

Свързани заглавия
„Един портрет на Джеймс Джойс“

„Одисей“ на български тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …