Начало / Любопитно / „Одисей” на 90 години

„Одисей” на 90 години

Класическата творба на Джеймс Джойс „Одисей” навърши 90 г., припомни huffingtonpost.com. За първи път тя излиза на пазара на 2 февруари 1922 г. в Париж. 800-страничният роман е смятан за една от най-влиятелните книги на миналия век. Преди да придобие този статус обаче, книгата е била забранена в САЩ и Обединеното кралство заради подробното описание на сцени със сексуално съдържание.

„Одисей” разказва един единствен ден от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум. Голяма част от книгата е посветена на проблемите на Блум и съпругата му Моли.

Книгата дебютира в САЩ чак 1932 г. – десетилетие след публикуването й. С годините цензурата отпуска своята хватка и все повече творби са разрешени, не малко от които се превръщат в бестселъри и любими на много хора. Ето някои от изданията с подобна съдба:

1. „Даващият” от Луис Лоури. Романът от 1993 г. разказва са свят, в който правителството забранява любовта и скръбта. Правени са много опити да бъде забранена, но за щастие са неуспешни.

2. „Ужасно силно и адски близо” от Джонатан Сафран Фоер. Описва историята на много интелигентно 9-годишно дете, което трябва да се справи с факта, че баща му е убит по време на атентатите от 11 септември.

3. „Кедри в снега” от Дейвид Гътърсън. Книгата разказва са напрежението между американци и японци след Втората световна война.

4. „Гроздовете на греха” от Джон Стайнбек. Творбата е хит, когато излиза, но е забранена във всички училища в САЩ за период от година и половина. След това се превръща в класика.

5. „Очи от рая” от Алис Сиболд. Историята представя как 14-годишно дете наблюдава от рая как родителите й и следователите разследват нейното убийство.

6. „Историята на прислужницата” от Маргарет Аууд. Най-известната творба на авторката. Извадена от англоезичния пазар заради сексуалните сцени в нея, смятайки, че книгата е антихристиянска пропаганда. След това отново бива разрешена.

Свързани заглавия
„Един портрет на Джеймс Джойс“

„Одисей“ на български тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …