Начало / Свят / Почина Вислава Шимборска – носителката на Нобел за 1996 г.

Почина Вислава Шимборска – носителката на Нобел за 1996 г.

След тежко и продължително боледуване почина полската поетеса Вислава Шимборска, носителка на Нобелова награда за литература за 1996 г., предадоха световните агенции . Тя е починала в съня си вчера, 1 февруари.

Вислава Шимборска е родена на 2 юли 1923 г. в Бнин, Полша. Поетичният ѝ стил се основава на традициите на поезията на ХХ век и на хуманизма. Въпреки това тя се отделя от модните философски, артистични и културни тенденции. Стиховете й са изпълнени с ирония, парадокси и шеги. Наричана е „Моцарт на поезията”.
В младежките си години Вислава Шимборска изпитва силно влияние от Чеслав Милош. Има кратък брак с поета Адам Влодек.

Полският външен министър Радек Шикорски написа в „Туитър”, че смъртта на Вислава Шимборска е „непоправима загуба за културата на Полша”. В края на 2012 г. ще бъдат публикувани последните й стихове, върху които е работила до последния си дъх.

Нейни стихове са преведени на почти всички европейски езици, както и на иврит, японски, арабски, китайски. През 1998 г. „ Свободно поетическо общество” пусна на българския пазар книгата й „Обмислям света”. Стихове на Шимборска са превеждани от Блага Димитрова.

 

Фото:wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

s-o-c-i-a-l-c-u-t-GoFeJMsxAVM-unsplash

12 книги за лятната отпуска

Избираме заглавия за още по-приятни дни Лятото е време за открития – или пък преоткриване …