Начало / България / 88 издания на Карл Май са изложени в русенската регионална библиотека

88 издания на Карл Май са изложени в русенската регионална библиотека

Изложба, посветена на немския писател Карл Май, е подредена във фоайето на русенската регионална библиотека съобщи news.ruse24.bg.  На 25 февруари тази година се навършват 170 години от рождението на известния писател. Показани са 88 издания на български и немски език от фонда на библиотеката, между които и биографичен филм за Карл Май на DVD. Избраните му съчинения в 22 тома, които посетителите на експозицията могат да видят, включват най-известните му романи: „Винету“, „Съкровището в сребърното езеро“, „Завещанието на инката“, „Кралят на петрола“, „Черният мустанг“, „Олд Шуърхенд“, „Синът на ловеца на мечки“, „Сред лешояди“, „Жълтоликият“ и др.

В творчеството на Карл Май, посветено на американския Див Запад, липсва автентичност при обрисуване на живота, културата и обичаите на американските индианци. Но независимо от факта, че неговите книги са създали твърде погрешна представа за истинската история и култура на коренните жители на Америка, поколения читатели по цял свят са се вдъхновявали от неговите герои. Сред горещите му почитатели са и много известни личности. Алберт Айнщайн пише в своите спомени: „Повечето приключенски книги, които съм чел, са ми доскучавали, но никога романите на Карл Май.“
Експозицията ще бъде подредена до 24 февруари.

Карл Май ( 25 февруари 1842 – 30 март 1912) е немски поет и писател, известен като автор на десетки романи за индианци. Неговите най-известни герои са Винету и Поразяващата ръка (Олд Шетърхенд). В България книгите на Май стават известни благодарение на отличния преводач и почитател на творчеството му Веселин Радков.

Свързани заглавия
Фенове на Карл Май направиха маратон по четене в затвор

 

Книгите на Карл Май тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Дейвид Балдачи: „Ако не искаш да рискуваш, тогава най-вероятно не си избрал вярната професия.“

Докато Дейвид Балдачи обикаля Америка, за да представя последната си книга, има нощи, в които …