Начало / Свят / Книгите помагат да изпреварим Безос и Брансън в Космоса

Книгите помагат да изпреварим Безос и Брансън в Космоса

Пътешествието може да започне още сега

fairy-tale-1077863_1280

Разразилата се битка за придобиване на звездното пространство ни накара да измъкнем тежката артилерия от рафтовете на „Хеликон”. Още повече, че не всичко започва с тях двамата.

На фона на огромното им състояние например геният на Тесла изглежда абсолютно уникален. Без кой знае какви бюджети роденият на 10 юли 1856 г. в хърватското село Смилян Тесла създава фантастични изобретения и променя парадигмата на света. Онова, което получава, веднага влага в наука и така си отива от света ни дори с дългове.

Сравнен с него, Джеф Безос изглежда като от друга галактика – с богатството си от около вече 200 млрд. долара. Интересно, но дни преди изстрелването на космическия кораб, с който ще полети в Космоса, се появи петиция против… завръщането му на Земята.

Отстрани погледнато, полетът с брат му Марк и още един анонимен пътник изглежда като огромно разхищение на средства, но е факт, че Безос майсторски успя да го осребри, като организира търг именно за третото свободно място. Приходите пък ще се влеят в Клуба за бъдещето, както се казва неговата фондация, допринасяща за развитие на математиката и физиката. Нещо, което Тесла със сигурност би одобрил.

165 години след рождението му именно развитието на науката позволява и подобен тип полети като на Безос и Брансън. Общо 16 години изследвания стоят например в основата на комерсиалната космическа индустрия, за която мечтае британският бизнесмен и филантроп. Самият той казва, че вдъхновение да стигне дотук е решимостта, която му е предала собствената му майка. А жените всъщност са специални и в конкурентния на „Ню Шепард” кораб – в „Блу ориджин” място наред с Джеф Безос ще намери 82-годишната Уоли Фънк, която е обучавана за астронавт… през 60-те на миналия век. „Никой не е чакал по-дълго”, казва Безос.

Дни преди полета на Брансън на 12 юли и на Безос – осем дни по-късно, можем обаче да прокараме своя собствена космическа орбита с помощта на книгите. Едно такова пътешествие ще ни обясни много от онова, което се случва в момента… Пък и ще ни позволи да погледнем на звездите другояче.

kosmos

  • „Космос: възможни светове” е безкрайно полезна книга за всеки, които иска да преоткрие Вселената. Съпругата на Карл СейгънАн Друян, напомня, че всички ние сме малко или повече звезди. И представя по страниците космическата история на човечеството.
  • „Бъдещето на почти всичко” пък отговоря на така важния въпрос какво ни очаква занапред. Патрик Диксън разглежда възможните варианти в чисто земен аспект, но това е в крайна сметка основата и на погледа ни към Космоса. Още повече, че самият той е футуролог, чието име се споменава сред 20-те най-значими мислители днес.
  • „Как виждам света” пък сменя по очарователен начин гледната точка, представяйки ни ценностната система на безспорен ум, какъвто е Айнщайн. Текстовете за философия и смърт, за богове и наука провокират и разширяват собственото ни мислене и в крайна сметка подсказват, че все още сме длъжници на своята собствена цивилизация.
  • „Леонардо да Винчи” на Атле Нес е завръщане към онази удивителна космология във времена, когато науката е прохождала. Невижданият талант на Леонардо подсказва, че именно въображението и смелостта могат да ни водят напред, а науката и изкуството имат повече допирни точки, отколкото някога сме предполагали.
  • „Как открих наивността си” е лична изповед на Ричард Брансън. В нея са и бизнес успехите му, но и важните каузи, зад които застава. Книгата е безценна, ако я разтворим преди 12 юли, когато той ще полети в Космоса.
  • „Писмата на Джеф Безос” пък започва от печеленето на пари на Земята и… стига до Космоса. На базата на служебната кореспонденция на създателя на „Амазон” Стив Андерсън стига до интересни изводи и дори извежда 14 принципа за растеж.

greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash

Пътят към Космоса може да мине през още много заглавия, които подсказват, че цивилизацията ни е жива, когато мечтае и гледа нагоре, към звездите. В крайна сметка сигурно този вечен стремеж е и най-чистата енергия, която притежаваме. Разтворим ли книга, ще се сдобием с нея… на път за Вселената

Космически маршрут от Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …