Начало / Читателски дневник / Книги с дъх на шоколад

Книги с дъх на шоколад

Избираме ги по случай неговия празник

coffee-690421_1920

7 юли е всъщност само един от празниците му. Като всички хубави неща, и шоколадените чествания са повече от едно… а при някои протичат и всеки ден.

Французите твърдят, че точно тяхната страна е родина на шоколада. А е познат от 1550 г. Близо пет века по-късно обаче Франция е загубила първенството – според статистиката най-големи производители на шоколад в Европа са Германия, Белгия и Нидерландия.

За Деня на шоколада се казва, че е от дните, които задължително се празнуват в компания, с други думи, от двама. Причината, разбира се, е във факта, че шоколадът е и афродизиак.

Всъщност истинските му откриватели са ацтеките и маите. Те започнали да използват какаовите зърна за приготвяне на напитка, право на която имали само най-високопоставените в йерархията.

На практика испанците пренасят какаовите зърна в Европа. Първата фабрика за шоколад пък отворила врати в САЩ още през 18. век. Виждате, много страни са замесени в сладката афера с шоколада – логично, той е по страниците и на много книги!

ШОКОЛАДЕНИТЕ КНИГИ

63981_b

„Шоколад” на Джоан Харис е най-известната

Спокойствието в малко френско градче е нарушено от новопристигналите – майка и дъщеря. Сякаш чудотворно майката разбира най-големия копнеж на местните и отваря магазин за шоколад. А всеки ще получи лакомство, което да го пробуди отново за удоволствията в живота.

2904624_b

Чарли на гости в шоколадовата фабрика

Разбира се, какъв празник ще е, ако пропуснем и прекрасната книга за деца на Роалд Дал. По увлекателен начин писателят разказва приключенията на малкия Чарли и приятелите му във фабриката на господин Уили Уонка. Време е да напълним джобовете с кихаринки, карамели и квадратни бонбони!

208908_b

Шоколадът като наш съюзник

Може да се случи, но ако се вслушаме в гласа на Лазар Радков. Той създава 30-дневен хранителен режим, съдържащ лесни и преодолими препятствия – част от него е и физическа активност. Сладкото на „Яж шоколад и отслабвай” се крие във факта, че авторът всъщност ни забавлява, а така… се отслабва най-лесно, дори с шоколад!

220152_b

На гости в родината на шоколада

Колкото и да е спорно къде точно се е родил шоколадът, прекрасно е на празника му да се озовем в Париж… и да обсъдим въпроса с парченце от онзи, който създава Анна Трент. И наистина, работата ѝ прилича сякаш на изкуство, а тя самата е художникът или пък скулпторът в книгата на Джени Колган „Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж”. Пътешествието ни става и романтично, но нали е лято… и всичко е позволено.

221879_b

Горещ шоколад за финал

Още едно детско приключение, в което Стефани Бърджес показва защо е по-добре да си най-обикновено момиче, отколкото дракон. И отговорът се съдържа в шоколада… Пищната и богато илюстрирана история „Дракончето с шоколадово сърце” е точно толкова магична, колкото да се влюбят малчуганите в нея, макар че потреблението у дома на шоколад ще нарасне с прочитането ѝ! Но това е един от главните рискове, когато… си влюбен в шоколада.

Денят на шоколада празнува и „Хеликон”

Книги от шоколад потърси в книжарницата Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

402663358_830825805719710_5351028147995804816_n

Денят на четенето привлече близо 180 хиляди участници

Първото издание ще остане паметно 177609 души – това е точната бройка, която публикуваха организаторите …