Начало / Читателски дневник / Книги с дъх на шоколад

Книги с дъх на шоколад

Избираме ги по случай неговия празник

coffee-690421_1920

7 юли е всъщност само един от празниците му. Като всички хубави неща, и шоколадените чествания са повече от едно… а при някои протичат и всеки ден.

Французите твърдят, че точно тяхната страна е родина на шоколада. А е познат от 1550 г. Близо пет века по-късно обаче Франция е загубила първенството – според статистиката най-големи производители на шоколад в Европа са Германия, Белгия и Нидерландия.

За Деня на шоколада се казва, че е от дните, които задължително се празнуват в компания, с други думи, от двама. Причината, разбира се, е във факта, че шоколадът е и афродизиак.

Всъщност истинските му откриватели са ацтеките и маите. Те започнали да използват какаовите зърна за приготвяне на напитка, право на която имали само най-високопоставените в йерархията.

На практика испанците пренасят какаовите зърна в Европа. Първата фабрика за шоколад пък отворила врати в САЩ още през 18. век. Виждате, много страни са замесени в сладката афера с шоколада – логично, той е по страниците и на много книги!

ШОКОЛАДЕНИТЕ КНИГИ

63981_b

„Шоколад” на Джоан Харис е най-известната

Спокойствието в малко френско градче е нарушено от новопристигналите – майка и дъщеря. Сякаш чудотворно майката разбира най-големия копнеж на местните и отваря магазин за шоколад. А всеки ще получи лакомство, което да го пробуди отново за удоволствията в живота.

2904624_b

Чарли на гости в шоколадовата фабрика

Разбира се, какъв празник ще е, ако пропуснем и прекрасната книга за деца на Роалд Дал. По увлекателен начин писателят разказва приключенията на малкия Чарли и приятелите му във фабриката на господин Уили Уонка. Време е да напълним джобовете с кихаринки, карамели и квадратни бонбони!

208908_b

Шоколадът като наш съюзник

Може да се случи, но ако се вслушаме в гласа на Лазар Радков. Той създава 30-дневен хранителен режим, съдържащ лесни и преодолими препятствия – част от него е и физическа активност. Сладкото на „Яж шоколад и отслабвай” се крие във факта, че авторът всъщност ни забавлява, а така… се отслабва най-лесно, дори с шоколад!

220152_b

На гости в родината на шоколада

Колкото и да е спорно къде точно се е родил шоколадът, прекрасно е на празника му да се озовем в Париж… и да обсъдим въпроса с парченце от онзи, който създава Анна Трент. И наистина, работата ѝ прилича сякаш на изкуство, а тя самата е художникът или пък скулпторът в книгата на Джени Колган „Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж”. Пътешествието ни става и романтично, но нали е лято… и всичко е позволено.

221879_b

Горещ шоколад за финал

Още едно детско приключение, в което Стефани Бърджес показва защо е по-добре да си най-обикновено момиче, отколкото дракон. И отговорът се съдържа в шоколада… Пищната и богато илюстрирана история „Дракончето с шоколадово сърце” е точно толкова магична, колкото да се влюбят малчуганите в нея, макар че потреблението у дома на шоколад ще нарасне с прочитането ѝ! Но това е един от главните рискове, когато… си влюбен в шоколада.

Денят на шоколада празнува и „Хеликон”

Книги от шоколад потърси в книжарницата Краси Проданов

Прочетете още

249123

„Опасни сънища“ – мръсна приказка за Пепеляшка

Романтиката още е на мода Сара Маклейн ни предлага нова завладяваща история – с Грейс …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...