Начало / Свят / Речник на американския диалект излиза следващия месец

Речник на американския диалект излиза следващия месец

Следващият месец на книжния пазар в САЩ ще излезе най-новото издание на речник на американския диалект, съобщи „Гардиън”. Той ще съдържа 60 000 думи и изрази в 1 200 страници. Издателството е „Харвард Юнивърсити Прес”.

Това е 5-о издание на речника. Проектът е започнат през далечната 1962 г. от университета „Уисконсин-Медисън”. През следващите 6 години са интервюирани 2 777 човека от всички региони в САЩ. През последните 40 години са правени още много проучвания на американския английски език, от колониалния период до наши дни. С последното издание се развенчава мита, че езика е хомогенизиран от медиите и популацията на населението

„Има огромна разлика в езика в отделните региони. Естествено, че езика се променя. Но не се променя по еднакъв начин и с една и съща скорост в различните части на страната. Да, някои думи стават масови и се комерсиализират. Но е истина, че ние научаваме различни думи вкъщи от тези в училище и не ни е ясно, че другите хора не ги знаят”, заявява главната редакторка на издателството Джоан Хюстън Хол.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …