Начало / Читателски дневник / Идеи за непотребните у дома книги

Идеи за непотребните у дома книги

Животът им може да се удължи и да създават пак радост

177565255_1379737195734483_4578739827166682638_n

Многото книги в даден момент се превръща в тежест за мнозина от нас – единици са онези, които разполагат с неограничено желание, място и воля да събират заглавия, без да се налага понякога да редуцират броя им. Сцените с изхвърлени край контейнери за смет книги пък са повече от сърцераздирателни – и обикновено събуждат отрицателни емоции. Затова и като ви попитахме в социалните мрежи дали изхвърляте книги, бяхме наясно, че градусът на напрежение значително ще се повиши.

Нека обаче разсъждаваме логично… Книгите се трупат – и дори да сме повече от запалени книгомани, самите ние се променяме. После идват битовите въпроси – най-малкото човек пораства, също така сменя жилище… понякога пък си намира половинка, която има коренно различно отношение към книгите. Ще ни се да видим онзи смелчага, който отговаря на ултиматума „Книгите или аз!” гордо и спокойно: „Книгите, разбира се!

Има и други, чисто организационни и мотивационни подходи. Популярната Мари Кондо например твърди, че е глупаво да задържаме предмети, които спират обмена на енергия у дома. Факт е, че в последно време се роди и феноменът да трупаме непрочетени книги. Всичко това понякога така натежава, че човек е изправен пред неразрешима дилема.

Проблем е и това, че в България на практика не съществува добре развита антикварна мрежа. Напоследък срещаме много твърдения, че търговията със стари книги тепърва ще расте като обем. В много европейски страни е нормално да спечелиш нещо от книгите, които си купил, за да прочетеш, но не искаш да задържаш за себе си. Модерните технологии способстват този процес да е изключително бърз и изгоден на практика за трите страни – продавача, купувача и фирмата-посредник.

Има и други, чисто български явления – например инициативата Акция „Спаси книга”. Създателите ѝ призовават да им изпратите ненужните заглавия. После те се грижат да попаднат в друг читател, който ще намери място за тях у дома, пък и време да ги прочете. Много популярни са напоследък специалните пакети на Акция „Спаси книга” – поръчваш например шест български заглавия, като до отваряне на пакета на практика не знаеш кои са. И всичко това е на цената само на куриерската услуга.

Да се върнем обаче към нашия скромен експеримент-анкета. Идеите за книгите, които ни идват в повече у дома, наистина бяха много и интересни. Затова споделяме с вас няколко и тук

КАКВО ПРАВИТЕ С НЕПОТРЕБНИТЕ КНИГИ?

КАКВО ПРАВИТЕ С НЕПОТРЕБНИТЕ КНИГИ?

Anketa

Кремена Колева В нашия град има уличен антиквар. Понякога му давам книги, а той ги продава на символични цени. Така някои хора си намират евтини книги, а за антикваря е доход. Други книги, особено по-нови, подарявам на библиотеката в града. Винаги има начин да се продължи живота на книгите.

Валентина Стоичкова Отнесох ги на село и там съседите идват, взимат, четат, връщат, нещо като домашна обществена библиотека. После си ги обсъждат на ракийка и салатка. И на 24 май идват специално да ми благодарят.

Виолина Карамфилова Имах желание да ги даря в някоя библиотека или читалище. Питах и разпитвах, но уви. Някои не ми отговаряха на мейлите, а други искаха по списък определени книги. За мен беше непосилно да се лутам по списъците, тъй като бройката на книгите надвишаваше 2000. Затова ги продавам на символична цена.

Гергина Манчева Само събирам книги, не се освобождавам от тях. Един-единствен път занесох два кашона списания и специализирана литература в катедра Медии и обществени комуникации в УНСС, и корпусът, в който се помещаваше библиотеката, взе, че пропадна :) Най-вероятно от тежестта на моите книги. Случката е отпреди няколко години и ме отказа окончателно от мисълта да се разделям с тях.

Дора Цветанова Част от книгите оставям пред къщичката за книги пред театъра на СУ.

Елена Бойчинова Нанесох се в нов блок и ме посрещнаха четири книги при пощенските кутии. Оттогава оставям по някоя прочетена там, а неизвестният съсед и читател прави същото. Не всички оставени ме интересуват, както, явно, и не всички оставени от мен, интересуват анонимния читател. Но ако нехаресаните книги станат много, мисля да предложа да направим около блока къщичка за книги, току-виж и те си намерят читатели. Иначе много ми е тъжно да изхвърлям книги….а скоро ще трябва. Друг случай – приятелка имаше рожден ден и направи импровизиран търг с продажба на книги за събиране на средства за кауза (за деца в институции), та така продадохме няколко книги.

Петя Колева Няма „непотребни“ книги

Идеите ви събра и обобщи Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …