Начало / Читатели / Книги, от които покълва вяра и сила

Книги, от които покълва вяра и сила

Разтваряме четива, чиито редове помагат и вдъхновяват

priscilla-du-preez-9CMUPez8wLo-unsplash

Великден е празник на онова малко зрънце вяра, което носи всеки от нас в себе си – и благодарение на което е способен да премести планини. Такива са и книгите, които подбрахме за хубавите, светли дни пред нас. В тях има много болка, но и надежда; именно надеждата прави възможни мъничките чудеса по страниците им. А пък чудото само по себе си е вече символ на вярата – вечно губена от самите нас, но и винаги преоткривана. Точно това е пожеланието ни за Великден, за Възкресение! Да имаме силата да продължим напред. И радостта, че го правим заедно.

Ето ги книгите, които крият хубави примери за силата на човешката природа – за вярата и реда, който сами сме създали в нашия така прекрасно несъвършен свят

217890_b

Трудните моменти са всъщност услуга за нас

Самият живот по правило е най-мотивиращото, което може да ни накара да сменим възгледите си. В това отношение Лиз Мъри наистина може да ни е учител… особено като си мислим, че на самите нас ни е трудно.

Лиз сега е почти на 40, изнася лекции и мотивира за промяна много хора. А в книгата „Да дочакаш утрото” описва своята собствена история. Както казахме, с една дума можем да я определим като вдъхновяваща… Но в същото време и много, много трудна…

Ражда се в семейство на наркозависими. Майка й умира от СПИН и Лиз – тогава на 15, се оказва на улицата. Има обаче огромно желание да открие пътя си в живота. Печели стипендия от „Ню Йорк Таймс”, благодарение на която постъпва в Харвард.

Страниците на „Да дочакаш утрото” напомнят по един сладко-тъжен начин, че вярата може да промени всичко. Примерът е самата Лиз – огромният ѝ скок от дъното го доказва. Измъкнала се е от безнадеждна ситуация и с това може да ни е за пример. И заради това си струва да се прочете тази книга!

215302_b

Духовните уроци на един пингвин

Пингвин като духовен водач – това вече звучи прекалено… На всичко отгоре Том Мичел твърди, че описаното от него в „Уроците на пингвина” е самата истина и го е преживял…

Хуан Салвадор – така се казва симпатичната птица. Том го намира в Уругвай – действието се развива през 70-те. Засегнат от нефтен разлив, Хуан Салвадор бере душа на брега. Но един човек ще му помогне…

Топла и затрогваща история – така наричат „Уроците на пингвина”. Точно затова решихме да я разтворим. Имаме нужда от вяра и доброта, от хубави моменти, които ни карат да вярваме, че този свят си заслужава.

А „Уроците на пингвина” е точно такава книга – връща ни вярата и ни прави по-добри. Заедно с това разсмива, пък и помага съзнанието ни да заискри. Все неща, от които човек има особена нужда преди празници като Великден. Защото водят до прозрения като това, че всички можем да сме добри, стига да го поискаме. Ето сега и един урок от Хуан Салвадор.

f6a1f07ddb28de21b38c306442fd1a96

Внимание и обич по японски

Поглеждаме и към други култури, към други светове – за това ни помага сега успешната с книгите си Юлиана Антонова-Мурата. „Уки уки Япония” притежава енергията на първата – „Моши моши Япония”. Колкото и да е далечна, темата е всъщност близка до нас. Защото макар и родена от чужда традиция, „Уки уки Япония” разчита на естествения ни стремеж като човешки същества да подаряваме на другите внимание и обич. Дали японците са запазили тази своя способност и доколко тя е важна в развитието на цивилизацията им – и на тези въпроси отговаря „Уки уки Япония”. Книгата, разбира се, е и пътешествие из необикновената страна. А Юлиана повдига завесата към нея с добри думи, с плам в душата. Самата тя е родена в София, но животът я повежда на Изток. Като дипломат работи и живее в доста страни, включително Китай и Япония. И съдбата я оставя точно там, в Япония.

215968_b

Необикновена християнска традиция

Духовното християнство, както обикновено го наричат, има доста по-различен вид от православната религия. Интересното е, че корените на вярата са общи, тръгват от едно място. Затова е любопитно да ги проследим назад във времето, пък и да видим какви точно проявления има странното – поне за нас, течение.

В него ни въвежда „Тайните учения на спиритистите”, посветена на Алекс Орбито. Някои го сравняват направо с чудотворец, въпреки че други са готови да оспорят ореола му.

Как точно лекува психичният хирург Орбито, както го наричат, и каква традиция следва – с нелеката задача да ни разкаже всичко това се е нагърбил Харви Мартин. Той прави пълен обзор на духовното лечение във Филипините.

Авторът се е опитал да е максимално близо до фактите. Книгата съдържа и много снимки. Така „Тайните учения на спиритистите” попълва едно бяло петно в познанията ни. Можем да се доверим на автора, защото Мартин разучава филипинските духовни практики повече от 30 години.

222331_b

Вярата по родному

Ето накрая и книга, която разкрива едно българско християнско сърце. „Жажда за вяра” е написана от Ставрофорен иконом Дончо Александров. Той е председател на храма „Свети Атанасий” във Варна и сега е на 46. На практика почти целият му живот е свързан с вярата, като хората го наричат простичко и с обич „отец Дончо”.

„Жажда за вяра” пише с желанието да покаже на обикновения вярващ как функционират всъщност нещата в храма – и като разказва за всичко, което се случва там, бавно и неусетно разпалва и онази светлинка, която гори в нас, та да укрепва зрънцето вяра, което вече споменахме и което скъпоценно носим в себе си. Защото живот без него е като живот без празници, а точно те укрепват духа и ни правят по силни – празниците, в които човешко и небесно се сливат.

Книги за духа и вярата разлисти Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …