Начало / Читатели / Априлски срещи с хубави книги

Априлски срещи с хубави книги

Заглавията на месеца са за всеки вкус

april2

Пролетта носи със себе си апетит да сме повече време навън, но винаги можем да го съчетаем и с хубава книга. Свикнали сме също така напролет да търсим и ново вдъхновение, дори любов, така че книгите, които избираме сега, наистина ще имат специална мисия. На всичко отгоре става актуална и темата за пролетната умора – заради това е хубаво прочетеното да държи будна мисълта, че и тялото да е във форма.

Дано да останете доволни от избора за април – със сигурност има нещо за всеки вкус, включително за децата! Ето ги…

228012_b

„Списъкът” събра много суперлативи предварително

Трилърът на Луси Фоли стана и Трилър на годината в класацията на читателите на Goodreads. А сюжетът ни пренася в мрачна Ирландия.

Самата Фоли е интересна със стила си, защото включва и много исторически елементи в своите книги. Споделя, че според нея съвременният роман трябва да е динамичен и пълен с тайни, като действието си развива на ръба на невероятното. Очевидно, че това се харесва, защото критиката се изкушава да я нарича дори „Агата Кристи на новото време”.

Луси Фоли е създала пет книги дотук, преведени са на 16 езика. Сега ни предлага „Списъкът”, който започва романтично, но после положението става… мрачно. Докъде ще стигне в разкриването на зловещи обстоятелства самата авторка… предлагаме да прочетете сами.

228023_b

„Дамски гамбит” разиграва Уолтър Тевис

Историята тече дълбоко под повърхността на нормалните ни отношения, като ни потапя в преживяванията на една жена. Животът на Бет се срива и единственото, което все още я крепи на повърхността, е… шахматната дъска.

Критиката е във възторг, когато излиза „Дамски гамбит”. Става дума за началото на 80-те – епоха с малко по-изтънчен литературен вкус. Сигурно затова и сравненията са с Набоков и Стефан Цвайг.

Романът на Уолтър Тевис е събуден за живот в по-ново време от „Нетфликс”, които решават, че е подходящ за сериал. Ползата е и в това, че мнозина ще открият самия Тевис като писател – достатъчно заслужил, достатъчно популярен. А сега прави така, че и собствените ни демони май ще се разбудят. С разтварянето на „Дамски гамбит”.

228180_b

Агата Кристи сама за себе си

Споменахме Агата Кристи – и ето я самата нея. Славната писателка страни цял живот от своята собствена известност. Все пак, когато е на 60, склонява да помисли за автобиография. Нужни са ѝ обаче цели 15 години, докато сложи последната точка. А всъщност и съдбата слага тогава точка на нейния живот. Така автобиографията излиза едва след смъртта на голямата майсторка.

За нас остава утехата, че се потапяме дълбоко в живота на тази така интересна жена. Образът, който се разкрива пред нас, е донякъде неочакван, наистина непознат. Обемната книга се чете лесно, а от нея има и допълнителен ефект – отново се събужда интереса ни да прочетем нещо от Агата Кристи. Което пък доказва защо до ден днешен тя е най-продаваният автор в криминалния жанр.

220453_b

Биатрикс Потър от а до я

В случая става дума за хубаво направена и качествено издадена колекция от всичко, което създава известната детска писателка. Общо 23 нейни приказки, като по страниците са любимите герои на поколения деца – зайчето Питър, катеричето Лешничко, мисис Тиги-Мигъл и др.

Самата Потър е наистина съкровище – отличавала се с необикновена фантазия и талант, което всъщност си личи и днес. Зад това обаче стои сложна душевност – Биатрикс например предпочитала като дете компанията на своите приятели от животинското царство пред тази на децата. Дори собственото ѝ семейство я разбира трудно, затова не е чудно, че става писателка малко напук. За което обаче сме благодарни…

Също толкова внезапно по-късно в живота си спира да пише. Но остава хубавото ѝ послание, че ние и светът наоколо сме едно! В това отношение Биатрикс Потър е наистина новатор и визионер, както обичаме да казваме напоследък. Защото проумява нуждата от това да полагаме грижи за природата много преди съвременният човек да узрее за тази идея. А сега приказките ѝ ще отварят врата към този така различен свят и на вашите деца.

Книгите на април представи Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …