Начало / Ревюта / Спасение от реалността и липсата на емоция

Спасение от реалността и липсата на емоция

Кристиян Атанасов, Хеликон Бургас

228023_bОт векове насам шахът е сред най-популярните занимания в човешката цивилизация, помагащо в решаването на различни проблеми. Използва се в изготвянето на успешна бизнес стратегия, усъвършенстване на тактики по време на война или просто като игра за развлечение.

Но за Бет Хармън шахът означава всичко − спасение от реалността, сивотата около нея и липсата на емоция. Още като малка в дома за сираци тя се пристрастява към „зелените успокояващи хапчета“, но също така там намира и своето бъдеще. Като всяко дете, подтиквано от любопитство, малката Бет е запленена от играта с черни и бели фигурки. За кратко време научава малко повече от основите в шаха, а след множество изненадващи победи на тази ранна и крехка възраст всички започват да се обръщат към нея с титлата шахматен вундеркинд.

Историята на Елизабет „Бет“ Хармън ни запленява още от първите страници с нейната детска невинност, възприемайки света през нейните очи. Представен е крехкият баланс на човешкия ум – яснота, ред и съсредоточеност срещу себеунищожението, хаоса и отчуждението. Победата е всичко за нея, няма нищо по-важно от това в живота ѝ, а всяка загуба означава да загуби част от себе си.

Дамски гамбит“ е увлекателно четиво за всеки, не само за ветерани на шаха, и е истинско удоволствие, като засилва интереса към тази великолепна игра.