Начало / Свят / Грузинска шахматистка нападна сериал по книга

Грузинска шахматистка нападна сериал по книга

„Дамски гамбит” на „Нетфликс” изкривява истината според нея

Hoogovenschaaktoernooi_nr_34a_Russin_Gaprindashvili_(heeft_leiding_bij_dames),_Bestanddeelnr_927-7230

Нона Гаприндашвили обвини компанията, че е накърнила достойнството ѝ в сериала, създаден по книгата на Уолтър Тевис. Ябълка на раздора е реплика, според която Гаприндашвили никога не се е изправяла в официален мач срещу противник от мъжки пол. Истината обаче е обратното, което кара грузинката да отправи обвинения в сексизъм и омаловажаване на успехите ѝ.

Самата книга разказва измислена история за момиче, отраснало в сиропиталище, чието единствено спасение от ада на сивотата е именно шахматът. Книгата е създадена през 1983 г. Сериалът пък излезе на екран през 2020-а и е смятан от „Нетфликс” за един от най-големите му успехи.

Самата Гаприндашвили е спомената едва в последния епизод, при това от телевизионен коментатор, който обсъжда главната героиня Бет Хармън. Прозвучалата от екрана неистина кара вече 80-годишната шахматистка да подаде съдебен иск в Лос Анжелис. В него се казва, че „Нетфликс” изопачава преднамерено истината по един евтин и циничен начин, като целта е да се повиши драматичността на сцената и така да се създаде впечатлението, че фиктивната героиня е направила нещо, което не е по силите на никого другиго, включително Гаприндашвили.

Според статистиката само до 1968 г. грузинското чудо в шахмата се е срещало официално с най-малко 59 играчи от мъжки пол. Играе и блиц партия срещу 28 противници от другия пол накуп. Поне десет от съперниците ѝ в мъжки род са шампиони по време на срещите им. Всичко това от жена, която е световен шампион в играта още на 21. Тя е и първата жена, станала международен гросмайстор.

bb23b4d0-f9f5-48a7-9e03-b23eb5f79100-Walter_Tevis

Авторът на книгата Уолтър Тевис създава доста бестселъри – най-вече в жанрове като драма и научна фантастика. Някои от тях са успешно екранизирани. Отива си едва на 56 през 1984-а, но ето че книгите му вълнуват и са успешни и десетилетия по-късно

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

_methode_times_prod_web_bin_6beedb08-4d1d-11ec-a89c-4bee41baeb9c

Престижно издателство се извини на милиардера Абрамович

„Харпър Колинс” ще промени пасажи в излязла вече книга Putin’s People разкрива начина, по който …