Начало / България / Премиера на „На кол вода пиехме” в Националната библиотека

Премиера на „На кол вода пиехме” в Националната библиотека

Книгата на проф. Благой Шклифов „На кол вода пиехме” ще бъде представена в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” от днес от 17,30 часа, съобщи focus-news.net, позовавайки се на издателя „Изток – Запад”.

„С книгата на проф. Шклифов „На кол вода пиехме” – Записки за Христовите мъки на българите в Егейска Македония през ХХ век”, откриваме началото на поредицата „Забравените българи”. Мисията ни е не просто заедно да прочетем една болезнена и дълго крита страница от историята ни, но и с достойнство да заемем своето място в съвременна обединена Европа”, заявяват от издателството.

Книгата на проф. Шклифов е построена на базата на разкази на очевидци от Костурския край от началото на ХХ век. Събраните от проф. Шклифов автентични спомени на жители на Егейска Македония свидетелстват за нечовешките мъки, през които са преминали дедите ни в последния им опит да съхранят българщината, за жестокия геноцид върху тях, премълчаван и до днес от официалната ни история и държавна политика. Това е първото издание на книгата.

Проф. д-р Благой Шклифов (1935 – 2003) е роден в с. Черешница (на гръцки Поликерасос), Костурско, Гърция. По време на Гражданската война в Гърция е евакуиран в Унгария, където завършва средното и висшето си образование – руска и българска филология. През 1964 г. се мести в София, от 1971 г. е на работа в Института за български език при БАН. Езиков консултант е на филма „Мера според Мера”. Проф. Шклифов почина внезапно през 2003 г. при съмнителни обстоятелства след тежка катастрофа по време на научна експедиция в Егейска Македония, Гърция.

Фото” ziezi.net

„На кол вода пиехме“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

51QZyQzA83L._SX327_BO1,204,203,200_

Топ 10 на Ню Йорк Таймс (30 май – 4 юни)

Две книги от популярен журналист и автор на бестселъри привличат вниманието ни  за изминалата седмица. Дейвид …