Начало / "Четящият човек" / Имената на седмицата – писатели, пред които сваляме шапка

Имената на седмицата – писатели, пред които сваляме шапка

Имаме и повод да разтворим някоя тяхна книга

books-1204029_1920

В календара тази седмица откриваме рождени дни на автори на бестселъри и класики. Още на 22 март например Джеймс Патерсън ще отпразнува 74. Продал е вече повече от 300 милиона екземпляра, като всяка негова книга задължително се превръща и в бестселър на „Ню Йорк Таймс”.

Много различно е онова, което пише през живота си Ерих Фромнеговите книги по-скоро служат да опознаем собствените си дълбини със средствата на философията и психологията. Ерих Фром е роден вече преди 121 години на 23 март.

И сега родно име, което истински вълнува и ни кара да се усмихнем, защото става дума за чудния Чудомир, който на всичко отгоре идва на света ни на Благовещение25 март. Многостранно развит човек е бил Чудомир или Димитър Чорбаджийски, както е истинското му име, но има запазено място в „Хеликон” – както се казва, неговите разкази все ще се четат!

Благодатна седмица е наистина – още едно необикновено име добавяме в нашата хроника от рожденици! На 26 март през 1905-а на света ни се появява Виктор Франкълчовек с изключително трудна съдба и живот, посветен на вярата, на надеждата. Преживява концентрационните лагери, пише книги, развива собствен метод в психотерапията. Ако ви трябва книга за трудни моменти, разтворете неговата „Човекът в търсене на смисъл”!

26 март всъщност е писателски ден – още трио автори добавяме в нашата хроникаТенеси Уилямс, роден 1911-а, истински майстор на разказа; и двама наши съвременници – Ричард Докинс празнува 79, познаваме го с книгите му, посветени на живота, например „Делюзията Бог”, както и Патрик Зюскинд, който става на 71, най-известната му книга е „Парфюмът”.

А последна нотка финес към седмицата поставя неделята. Точно на 28 март през 1887-а се ражда романтичното и тъжно едновременно момче на родната поезия, Димчо Дебелянов. Денят за труд е отреден, за сласт и мирен сън – нощта, а що е нощ и що е ден за нас, изгнани из света? Елегантно, красиво… просто Димчо Дебелянов, щастливи сме, че го имаме.

tri

Толкова много имена от седмицата… изберете своето вдъхновение, разтворете хубава книга

Литературна хроника на седмицата: Краси Проданов

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …