Начало / Критика / „Бъдете разумна, вие не съществувате!“

„Бъдете разумна, вие не съществувате!“

227833_bТова брилянтно изречение вадя от „Животът е роман“, заглавие, което иначе би ми се сторило клише, ако не знаех, че е новата творба на талантливия Гийом Мюсо.

Книгата е реверанс към всички пишещи хора, особено към Стивън Кинг, чийто роман „Мизъри“ явно му е послужил за основа. В интервю за френска медия Мюсо казва, че е искал да усети различните капани, с които се сблъсква всеки романист, докато изгражда героите си. Така той възпроизвежда своето женско „аз“ – Флора Конуей – писателка от САЩ, преживяваваща наред с литературните успехи огромна трагедия – нейната тригодишна дъщеричка изчезва мистериозно, както си играят на криеница вкъщи.

По същото време някъде във Франция в творчески блокаж изпада писателя Ромен Озорски (асоциация с двойнствения Ромен Гари). Ключовата дума за отношенията между двамата е „игра“. Тя превръща мъжа в съвременен Франкенщайн, готов да манипулира реалността на Флора, която пък се инати в качеството си на творец. Докато хвърчат молби и обвинения от Франция до Америка, и следим как един герой диша във врата на своя създател, на моменти губим нишката – кой кого е измислил, кой в чий живот е нахлул, кой пред кого се материализира, дете или литературно произведение е загубено, но внезапно притихваме. Защото разбираме целта – Гийом Мюсо ни пробва в желанието си да ни образова. Затова жонглира с представите за елитарно и масово, реди имена и заглавия, похвати и изразни средства, подобно на пъзелите на своя колега Жорж Перек, който впрочем също се мярка тук с максимата, че литературата е игра за двама. И понеже книгата е рамкирана с откъси дори от автобиографията на Жорж Сименон, след като е „убил“ героя си Мегре, ще завърша своята препоръка пак с цитат, ала на женския глас Флора Конуей:

„Реалността ме накара да платя за моите опити за еманципация.“

Текст Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

e4fcb416e4677643a719927afdc97

Две книги за волята да надмогнеш обстоятелствата

Книжните портрети и автобиографии са търсено четиво Жанрът бележи разцвет – може би такива личности …