Начало / Ревюта / “Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

“Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

Скъпи почитатели на книгите за самоусъвършенстване, моля запознайте с чаровния Джей Шети

20180515124323-IMG-3363

Той е тук, за да ви представи още една гледна точка по въпроса как да станем архитекти на собствения си живот, да изградим балансирано съществуване, да си създадем успешна система за успокояване на ума и емоциите.

ИК Бард отново зарадва читателите на будистки практики с новото си издание “Мисли като монах”. На пръв поглед звучи познато, донякъде скучно, но несъмнено ще останете изненадани, когато разлистите и установите, че всъщност посланието на Джей Шети е изпълнено с прагматизъм и липса на всякаква типично будистка екзотика или сложност.

От първо впечатление, трудът започва със съдържание, от което читателят много лесно може да се ориентира кой аспект на живота си точно иска да пренареди. По този начин се избягва четенето на безкрайни въведение, увод и благодарности, които – нека си признаем, имат способността да отегчат и откажат всеки, който очевидно бърза да промени обстоятелствата в личния си живот.

Второ, писателят се изразява кратко и ясно, като излага изключително практически упражнения, които могат да се приложат в ежедневието, без това да отнема безобразно много време или пък да изисква закупуването на един куп помощни материали, като постелки за йога, свещи, аромалампи и т.н. Необходими са лист и химикал… е, и малко въображение и много воля за промяна.

Трето, упражненията са лесни. Тук се говори за правилно пренареждане на приоритетите, като поставянето на себе си като най-важната личност, е на първо място. Това, разбира се, вече го знаете, но наясно ли сте, че не всичко е Его, а един от най-важните елементи на духовното израстване е именно раздаването и прошката?

Четвърто, не четете книгата ако не сте привъженици на будизма. Колкото и елементарно да е описана системата на Джей Шети, все пак тя произхожда от будисткото религиозно учение, което проповядва някои идеи, дълбоко различни от християнските, затова – ако не искате да останете разочаровани, подходете към четивото с прагматизъм, а не като към религиозен текст.

И пето, дишайте, но го направете правилно. Всеки съвет или практика, изложени тук, са съобразени с правилното дишане и разположение на тялото. Според автора всяко естествено действие на тялото е от значение, а не просто случайност, затова трябва да се отнесем с уважение и почит, а също да не забравяме, че е необходимо и правилно намерение – един от осемте стълба на Дхарма чакра.

mnich

Джей Шети (роден през 1987-а) е млад британски автор, само на 33 години, но вече е бивш монах, който е водещ на свое шоу – On Purpose. Неговите гости са популярни личности като Алиша Кийс, Клои Кардашиан, Коби Браянт и т.н. Самият Джей е бил гост на Елън Дедженъръс, където е коментирал здравословното състояние на човешката психика

Текст Тори Алберт
Авторът е книжар в софийската Хеликон Съборна

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …