Начало / Читатели / Мартенички от книги

Мартенички от книги

Закичваме се с хубави четива – и посрещаме пролетта

2021-03-01_04-39-19_884

Насред всичкото изобилие от мартеници решихме да влезем в „Хеликон” и да си направим сами, но малко по-различни… Бялото и червеното е често срещан мотив и в книжните корици. Като ги сложим една до друга, става разкошна мартеница! Пък и така си отиват, сякаш са… написани една за друга!

Още повече, че книгите също могат да са успешен старт на нещо ново. Нали точно в тях има и най-много вдъхновение! Затова и „мартеничките” ни могат да разбудят душата след зимната летаргия, да отворят прозорец за нов полет… Закичваме ви с тях сега.

01

За любов и чистота

Така въздействат тези двете – Щастието на нощното шкафче” и Absolvo Te. Автор на първата е Алберто Симеоне, психолог и терапевт, който смело посяга към общуване с душата, като ѝ предлага най-важното – емоционална стабилност. Absolvo Te пък е напомняне, че най-бързо откриваме щастието, когато простим. В първата книга разказваме истории сами на себе си; във втората пък се учим да чуем чуждата, да я проумеем. Георги Бърдаров знае как да ни заинтригува… А такава мартеничка напомня сред какво изобилие от преживявания живеем.

02

Безценното в малките неща

Червено и бяло – от двата края на света. Елиф Шафак създава своя трактовка за суфизма, която я направи изключително обичан автор. Юлиана Антонова-Мурата пък позволява да надникнем в очите ѝ – и да открием там нейната Япония. И двете книги – „Любов” и „Уки уки, Япония” са пътешествие, напомняне, че по пътя си крачим самите ние. Затова и срещата с тях се превръща в толкова интимно преживяване. Закичени сме, благословени сме с умението да избираме – и самите те се превръщат в доказателство за това.

03

Малко психологизъм

Понякога мартеницата е подсещане – с нея опитваме да подбутнем отношенията си. Хубавата традиция се превръща в трамплин за нещо ново и в живота. Вижте например една, която може да ни накара да се усмихнем, но и да ни научи да сме по-деликатни в държането си. Хрумна ни, че Алековият Бай Ганьо може да бъде анализиран по коренно различен начин, ако вземем предвид езика на тялото му. Едва ли ще се превърне в джентълмен, но пък такъв подход е доказателство, че трябва да умеем да гледаме на нещата от различни ъгли. А книгите са прекрасни – класиката от нашата литературна съкровищница и поучителната „Речник на езика на тялото” от Джо Наваро.

04

Мартеницата е отправна точка

Самото закичване е като ритуал за привличане на толкова много неща – слънце, здраве, любов… Ако си го представим със силата на книгите, роман от величината на „1984” може да е като отваряне на очите, като предупреждение, че понякога желанията ни и крайният резултат са две коренно различни неща. Склонен ли е човек да изпуска хубавото, включително свободата, питаме се като читатели – и добавяме различен по характер и все пак най-добрия възможен отговор. Дава го Далай лама заедно с един архиепископ, Дезмънд Туту. „Книга на радостта” отвежда точно там – при щастието в този свят, изтъкан от промени.

05

Като Пижо и Пенда

Популярните фолклорни образи са част от облика на всеки 1 март. Историята разказва, че Пижо бил с червени бузки, пък Пенда – с най-бялата кожа на света. Затова си направихме и наша, българска мартеница от книги, които може би е трудно да съчетаем. Пък и трябва истински да обичате Веселин Маринов – и да харесвате Венета Райкова. Така магията ще проработи… Животът на певеца, в добавка – една от историите на водещата. Резултатът е приятно гъделичкане в областта на стомаха.

Бели и червени от „Хеликон”, за да сте весели и засмяни
Първомартенски поздрав от Краси Проданов

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …