Начало / Читатели / Мартенички от книги

Мартенички от книги

Закичваме се с хубави четива – и посрещаме пролетта

2021-03-01_04-39-19_884

Насред всичкото изобилие от мартеници решихме да влезем в „Хеликон” и да си направим сами, но малко по-различни… Бялото и червеното е често срещан мотив и в книжните корици. Като ги сложим една до друга, става разкошна мартеница! Пък и така си отиват, сякаш са… написани една за друга!

Още повече, че книгите също могат да са успешен старт на нещо ново. Нали точно в тях има и най-много вдъхновение! Затова и „мартеничките” ни могат да разбудят душата след зимната летаргия, да отворят прозорец за нов полет… Закичваме ви с тях сега.

01

За любов и чистота

Така въздействат тези двете – Щастието на нощното шкафче” и Absolvo Te. Автор на първата е Алберто Симеоне, психолог и терапевт, който смело посяга към общуване с душата, като ѝ предлага най-важното – емоционална стабилност. Absolvo Te пък е напомняне, че най-бързо откриваме щастието, когато простим. В първата книга разказваме истории сами на себе си; във втората пък се учим да чуем чуждата, да я проумеем. Георги Бърдаров знае как да ни заинтригува… А такава мартеничка напомня сред какво изобилие от преживявания живеем.

02

Безценното в малките неща

Червено и бяло – от двата края на света. Елиф Шафак създава своя трактовка за суфизма, която я направи изключително обичан автор. Юлиана Антонова-Мурата пък позволява да надникнем в очите ѝ – и да открием там нейната Япония. И двете книги – „Любов” и „Уки уки, Япония” са пътешествие, напомняне, че по пътя си крачим самите ние. Затова и срещата с тях се превръща в толкова интимно преживяване. Закичени сме, благословени сме с умението да избираме – и самите те се превръщат в доказателство за това.

03

Малко психологизъм

Понякога мартеницата е подсещане – с нея опитваме да подбутнем отношенията си. Хубавата традиция се превръща в трамплин за нещо ново и в живота. Вижте например една, която може да ни накара да се усмихнем, но и да ни научи да сме по-деликатни в държането си. Хрумна ни, че Алековият Бай Ганьо може да бъде анализиран по коренно различен начин, ако вземем предвид езика на тялото му. Едва ли ще се превърне в джентълмен, но пък такъв подход е доказателство, че трябва да умеем да гледаме на нещата от различни ъгли. А книгите са прекрасни – класиката от нашата литературна съкровищница и поучителната „Речник на езика на тялото” от Джо Наваро.

04

Мартеницата е отправна точка

Самото закичване е като ритуал за привличане на толкова много неща – слънце, здраве, любов… Ако си го представим със силата на книгите, роман от величината на „1984” може да е като отваряне на очите, като предупреждение, че понякога желанията ни и крайният резултат са две коренно различни неща. Склонен ли е човек да изпуска хубавото, включително свободата, питаме се като читатели – и добавяме различен по характер и все пак най-добрия възможен отговор. Дава го Далай лама заедно с един архиепископ, Дезмънд Туту. „Книга на радостта” отвежда точно там – при щастието в този свят, изтъкан от промени.

05

Като Пижо и Пенда

Популярните фолклорни образи са част от облика на всеки 1 март. Историята разказва, че Пижо бил с червени бузки, пък Пенда – с най-бялата кожа на света. Затова си направихме и наша, българска мартеница от книги, които може би е трудно да съчетаем. Пък и трябва истински да обичате Веселин Маринов – и да харесвате Венета Райкова. Така магията ще проработи… Животът на певеца, в добавка – една от историите на водещата. Резултатът е приятно гъделичкане в областта на стомаха.

Бели и червени от „Хеликон”, за да сте весели и засмяни
Първомартенски поздрав от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Изкуственият интелект препоръчва книги за октомври

Три предложения за всеки вкус Бинг е научен сътрудник, личен плановик и творчески партньор едновременно, …