Начало / Свят / Излизат мемоарите на глух музикален критик

Излизат мемоарите на глух музикален критик

Тази седмица ще излязат мемоарите на музикалният критик Ник Коулман, който губи своя слух, но намира начин да продължи да си върши работата, съобщава „Индипендънт”. Книгата се казва „Влакът в нощта: История за музика и загуба” и ще бъде публикувана на 2 февруари. Издателство е „Джонатан Кейп”.

Книгата разказва как една сутрин Коулман, музикален критик, се събужда и разбира, че нещо не е наред. Впоследствие се оказва, че има внезапна невросензурна загуба на слуха. Едното му ухо спира да функционира. По този начин му се налага да промени нагласата си към музиката напълно, за да продължи да върши работата си.

Ник Коулман успява, използвайки услугите на известен невролог. Докторът го съветва да започне да мисли за музика и да си спомни всяка нота, която е чул, за да може да сравнява и да усеща непознато звучене. Така мозъка се приспособява и започва да работи по нов начин, като позволява на критикът да продължи да прави това, което обича.

Историята на Ник Коулман напомня на тази на Рик Алън – барабанист на рок групата „Деф Лепард”. На новогодишната нощ през 1984 г. музикантът претърпява катастрофа и губи ръката си. „При сблъсъка излязох от колата, но ръката ми остана в нея. Не вярвах, че ще мога да правя каквото и да е повече”, споделя Алън през 1992 г. Оказва се обаче, че той може да свири доста добре, използвайки краката си. Барабанистът продължава с бандата. „Вече оценявам живота си повече”, допълва Рик Алън.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …