Начало / Читатели / Великите любовни истории

Великите любовни истории

Книгите, които ги описват, вече са класика

2021-02-09_06-21-08_063

Ако човек иска да стане добър писател, е необходимо да пише за любовта. Но любов грабваща и вечна, понякога трагична, щастлива в отблясъците на очите. Класиките ни предлагат именно такива любовни истории. Отношенията между героите са познати до последна подробност, но без колебание пак разтваряме книгата и я подхващаме отначало. По това си личи всъщност добрата литературна творба – любовта по страниците ѝ е станала вечна… Именно няколко такива заглавия ви предлагаме сега.

2021-02-09_06-17-20_348

„Разум и чувства”

В центъра на повествованието са Елинор и Мариан – две сестри, които имат различни представи за любовта. Едната мисли, че трябва да е основана върху разумно взетите решения, а другата смята, че любовта е вихър и емоции, които ни правят безразсъдни.

За отбелязване е и фактът, че книгата е писана преди 209 години – в рамките на едно безспорно доста по-консервативно общество. Така че не е за учудване и анонимността, която пожелава за себе си Джейн Остин. На корицата на първото издание вместо име на автор се мъдри A Lady, т.е. „Една дама”.

Джейн Остин улавя по перфектен начин колебанията в човешката душа – толкова универсално, че „Разум и чувства” не е изгубил и нотка от прозорливостта си. Може би защото любовта сама по себе си е универсална и за всеки. Като самия роман.

2021-02-09_06-17-17_500

„Тайнствената непозната”

Сходните черти между „Разум и чувства” и „Тайнствената непозната” са доста, макар че в книгата на Ан Бронте на преден план са изведени изпитанията, на които е подложена любовта. Писана е и 40 години след романа на Джейн Остин, затова е нормално и гледната точка да се различава. Иначе говорим за също толкова новаторска творба!

Ан Бронте взима на прицел брака и всичко, до което води той. Също отказва да подпише книгата със собственото си име – и използва псевдонима Актън Бел. Критиката се изказва за книгата като за „скандална”. Романът е забравен за доста време, след като Ан си отива едва на 29 г. Пръст в това има и сестра ѝ Шарлот, която забранява преиздаването му, изтъквайки, че Ан Бронте е избрала погрешна тема за книгата си.

А в центъра на всичко е любовта – и изпитанията, на които е подложена. Хелин описва изпепеляването ѝ в своя дневник. Но викторианското общество не признава правото на една жена да има резерви към брака си… Сложна и емоционална история, която ни кара да четем без дъх книгата и днес.

2021-02-09_06-17-18_450

„Великият Гетсби”

Тук любовта придобива и един материален оттенък, който е неотделима част от 20. столетие. Силата на парите се изправя в романа на Фицджералд срещу силата на любовта. Един от въпросите, които си задаваме, е дали любовта понася компромиси и кое я опазва чиста. Иначе самият Гетсби е самотен милионер със странни прищевки. Най-голямата сред тях е да има отново Дейзи, голямата му любов, която обаче е омъжена. Не се поколебава да поеме отговорност за катастрофа, при която загива млада жена, всъщност любовница на съпруга на неговата Дейзи. И пак от любов и отчаяние е застрелян от нейния вдовец. Отношенията са сложни и сякаш заплитащи се с всяка следваща страница. Може да се каже, че във „Великият Гетсби” рухва всяка мечта, всяка фалшива любов. Героите изчезват като привидения, но същото важи и за чувствата, за отношенията, за целия този измамен свят, основан на парите и порока.

2021-02-09_06-17-16_528

„Отнесени от вихъра”

Любовта има хиляди лица – и сигурно затова е толкова интересна всеки път, толкова затрогваща. Показва го и Маргарет Мичъл в своята „Отнесени от вихъра”. Самото заглавие е едно от най-прекрасните за книга, в която всичко се върти именно покрай любовта. Авторката се сдобива и с „Пулицър” за нея, а филмирането ѝ съвсем я превръща в култ.

Самото име било от началото проблем за Маргарет Мичъл – в крайна сметка намира вдъхновение в стих от поета-декадент Ърнест Доусън. Пък и до самото написване на книгата се стига сякаш по чудо – авторката наранила своя глезен и започнала романа по съвет на съпруга си.

Името на главната героиня – Скарлет О’Хара, също се превръща в легенда. Красива и разглезена, тя е свикнала да получава всичко наготово, включително любовта. Повече от половин век по-късно Александра Рипли пише нещо като продължение и го нарича простичко „Скарлет”.

2021-02-09_06-17-19_393

„Гордост и предразсъдъци”

Завършваме, както започнахме – със заглавие от Джейн Остин. „Гордост и предразсъдъци” изпреварва по слава „Разум и чувства”. Любовната въртележка тук включва всичките пет дъщери на семейство Бенет. Според логиката на майка им все една от тях ще легне на сърцето на богатия ерген Чарлз Бингли. Появява се обаче и Дарси, който се превръща в още по-апетитна хапка. Любовната история по страниците на „Гордост и предразсъдъци” заплашва да се превърне в невероятен провал, но вместо това Джейн Остин предлага запомнящо се четиво, което вълнува вече повече от два века.

Насладете се на още велики любовни истории

Книги за страст и обич подбра Краси Проданов

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …