На фокус
Начало / Без категория / Книги за спомен от 2020-а

Книги за спомен от 2020-а

Десетина заглавия, които определиха литературния ѝ облик

f4f38bcb933e5b3a627166153278de98

Подборката е на редакторите на The New York Times Book Review – приложението на „Ню Йорк Таймс” за литература. Изданието е от най-влиятелните и четените в света на книгите въобще. При това началото му е сложено през 1896-а, та по всичко личи, че може да му се има доверие! Вече пет години използва независими критици, които са на свободна практика. Съществува и като подкаст още от 2006-а. Редакторите на The New York Times Book Review избират книги на годината или правят различни подборки от 1968-а насам. Именно такъв е произходът и на тази, която ви предлагаме сега.

best-books-04-superJumbo

A Children’s Bible от Лидия Милет

Историята е за група родители с деца, които решават да прекарат спокойни летни дни в селска къща. Различните поколения обаче имат крайно различна представа за това с какво да се забавляват. Трагедията се усеща във въздуха, а сцените, които се раждат пред очите на читателя, твърде много наподобяват библейските. Така и книгата се превръща в мрачна басня за промените в съвременния свят, като митовете от прастари времена придобиват ново значение… но дали с тях ще се роди и нова надежда.

best-books-03-superJumbo

Deacon King Kong от Джеймс Макбрайд

Писател, но и музикант, авторът на тази книга е написал доста песни за славни изпълнители и дори аплодиран многократно мюзикъл. Deacon King Kong представлява връщане към епоха, на която донякъде придаваме и романтични нотки – края на 60-те на миналия век. Затова и книгата е ту криминален роман, ту фарс или пък социопортрет на обитателите на ония времена. Важна роля играят и църквата, и наркотиците, затова пък страданието и несправедливостите житейски изведнъж оживяват във весели нотки. Ако Макбрайд ви е интересен, на български вече излезе „Цветът на водата”, която съдържа много биографични нотки.

best-books-05-superJumbo

Hamnet от Маги О’Фарел

Ирландката е добре известна у нас с предишни свои заслужаващи си книги. През 2010-а тя дори спечели „Коста” с „Ръката, която първа пое моята”. Сега ни предлага въображаема история за смъртта на Хамнет11-годишният син на Шекспир, която се превръща в творчески подтик творецът да създаде и своя „Хамлет”. Маги О’Фарел пресъздава по вълнуващ начин моменти от живота на драматурга, като ни помага да почувстваме и атмосферата на времена, в които е живял. Така се ражда и Hamnet – красива книга, обвита в скръб.

best-books-superJumbo

Homeland Elegies от Аяд Актар

Авторът от няколко месеца председателства ПЕН-клуба в Америка, което идва да покаже, че не е случайна фигура! Занимава се обаче повече с драматургия, отколкото с проза – неслучайно Homeland Elegies е едва вторият му роман след дебюта от 2012-а „Американски дервиш”. Актар свързва собственото си минало и пакистански произход с най-големите клишета за Америка, а заедно с това и най-големите ѝ болки. Въпросът, който прозира през страниците е донякъде фундаментален: „Какво е необходимо, за да си американец?

26BOOKBENNETT1-superJumbo

The Vanishing Half от Брит Бенет

Пълен с размисли за себеопределянето е и The Vanishing Half – втората книга на Брит Бенет след сдобилата се със слава „Майките”. Две сестри са колкото свързани, толкова и разделени – заради решението на едната да заживее като „белите”. И изобщо, въпросът за идентичността е най-важен в тази книга. Заедно с това кои са нещата, в които се срещаме, както и онези – в които се разминаваме. Книгата на Брит Бенет постигна и един друг успех – оказа се, че именно The Vanishing Half е наричана най-често от критиците „роман на 2020-а”.

best-books-kolker-superJumbo-v2

Hidden Valley Road от Робърт Колкър

Историята е повече от странна, още повече че е създадена по реален случай, който шокира лекари и психолози. Става дума за известната фамилия Галвиншест от общо 12-те им деца са с диагноза шизофрения. Семейството има вид на интелигентно и приятно, но онова, което се случва зад стените на дома им, е повече от обезпокоително. Колкър влага много състрадание, описвайки историята, като създава портрет, изпълнен с емпатия и доверие. Книгата му представлява чудесен документ и за обективна, описателна журналистика.

226531_b

„Обетована земя” от Барак Обама

Мемоарите на президента са от ония четива, които трудно се преразказват. Равносметката на Барак Обама е в тон с традициите на самата институция в Щатите. Онова, което ги прави по-различни според наблюдателите, е склонността на Обама да се самоанализира и така да печели доверието и симпатиите на американците. Защото по страниците са както въпросите за националната сигурност, така и вечни понятия като живота и смъртта. Президентът излага мисли относно важни процеси в американската политика и законодателство, обяснява мерките, към които е прибягнал по време на мандата си, описва добронамерено, но с чувство на хумор други световни лидери, спира се и у дома, при най-скъпите си. Първият том води читателя до 2011-а, очакваме продължение.

best-books-06-superJumbo

Shakespeare in a Divided America от Джеймс Шапиро

Книга e на пръв поглед литературоведска, но всъщност преплитаща културни съдби и идентичности толкова смело, че читателят се оказва на най-голямата сцена – тази на времето. Във въпросите, които задава Шекспир, авторът вижда и съдбата на американците. Според Шапиро няма друг творец, който да е повече свързан със страната му именно от Шекспир. Затова и пътят към нова ера за САЩ минава на първо място в разбиране ролята на драматурга. Анализът на американската история умело е илюстриран с примери от пиесите на Шекспир.

best-books-07-superJumbo

Uncanny Valley от Ана Вайнър

Авторката работи дълги години в технологичния сектор, разчитайки на това, че носи по-голяма динамика, отколкото бизнеса с книги. Uncanny Valley обаче са личните ѝ преживявания, изпълнени с разочарование и дори обвинения. Целта ѝ е да покаже на обществеността многото компромиси от най-различно естество, които се допускат в технологичния свят. Според нея големите играчи са реагирали недостатъчно активно на обвиненията, отправени в областта на сигурността от страна на Едуард Сноудън. Ана Вайнър намеква и за властващ сексизъм и изобщо – държи да ни полее с леден душ по отношение на индустрията, която се е заела с мисията да промени нашето бъдеще.

best-books-02-superJumbo

War от Маргарет МакМилън

Книга за смисъла и жестокостта на едно от най-бруталните „изобретения” на човечестното – войната. МакМилън прави преглед на бедствията, докарала войната на нашата цивилизация и ни кара да се замислим за нечовечността ѝ в толкова много аспекти. В същото време стигаме до мисълта за нея удивително лесно, пише авторката, сякаш е в самите ни кости. Мрачна, реалистична и въпреки това свежа е War. Маргарет МакМилън е историк, преподава в Оксфорд, уважавана и награждавана. Любопитен факт е, че през 2014-а се включва в писмо на 200 интелектуалци срещу независимостта на Шотландия.

Лира.бг по материали от The New York Times Book Review

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …