Начало / Без категория / Книги за спомен от 2020-а

Книги за спомен от 2020-а

Десетина заглавия, които определиха литературния ѝ облик

f4f38bcb933e5b3a627166153278de98

Подборката е на редакторите на The New York Times Book Review – приложението на „Ню Йорк Таймс” за литература. Изданието е от най-влиятелните и четените в света на книгите въобще. При това началото му е сложено през 1896-а, та по всичко личи, че може да му се има доверие! Вече пет години използва независими критици, които са на свободна практика. Съществува и като подкаст още от 2006-а. Редакторите на The New York Times Book Review избират книги на годината или правят различни подборки от 1968-а насам. Именно такъв е произходът и на тази, която ви предлагаме сега.

best-books-04-superJumbo

A Children’s Bible от Лидия Милет

Историята е за група родители с деца, които решават да прекарат спокойни летни дни в селска къща. Различните поколения обаче имат крайно различна представа за това с какво да се забавляват. Трагедията се усеща във въздуха, а сцените, които се раждат пред очите на читателя, твърде много наподобяват библейските. Така и книгата се превръща в мрачна басня за промените в съвременния свят, като митовете от прастари времена придобиват ново значение… но дали с тях ще се роди и нова надежда.

best-books-03-superJumbo

Deacon King Kong от Джеймс Макбрайд

Писател, но и музикант, авторът на тази книга е написал доста песни за славни изпълнители и дори аплодиран многократно мюзикъл. Deacon King Kong представлява връщане към епоха, на която донякъде придаваме и романтични нотки – края на 60-те на миналия век. Затова и книгата е ту криминален роман, ту фарс или пък социопортрет на обитателите на ония времена. Важна роля играят и църквата, и наркотиците, затова пък страданието и несправедливостите житейски изведнъж оживяват във весели нотки. Ако Макбрайд ви е интересен, на български вече излезе „Цветът на водата”, която съдържа много биографични нотки.

best-books-05-superJumbo

Hamnet от Маги О’Фарел

Ирландката е добре известна у нас с предишни свои заслужаващи си книги. През 2010-а тя дори спечели „Коста” с „Ръката, която първа пое моята”. Сега ни предлага въображаема история за смъртта на Хамнет11-годишният син на Шекспир, която се превръща в творчески подтик творецът да създаде и своя „Хамлет”. Маги О’Фарел пресъздава по вълнуващ начин моменти от живота на драматурга, като ни помага да почувстваме и атмосферата на времена, в които е живял. Така се ражда и Hamnet – красива книга, обвита в скръб.

best-books-superJumbo

Homeland Elegies от Аяд Актар

Авторът от няколко месеца председателства ПЕН-клуба в Америка, което идва да покаже, че не е случайна фигура! Занимава се обаче повече с драматургия, отколкото с проза – неслучайно Homeland Elegies е едва вторият му роман след дебюта от 2012-а „Американски дервиш”. Актар свързва собственото си минало и пакистански произход с най-големите клишета за Америка, а заедно с това и най-големите ѝ болки. Въпросът, който прозира през страниците е донякъде фундаментален: „Какво е необходимо, за да си американец?

26BOOKBENNETT1-superJumbo

The Vanishing Half от Брит Бенет

Пълен с размисли за себеопределянето е и The Vanishing Half – втората книга на Брит Бенет след сдобилата се със слава „Майките”. Две сестри са колкото свързани, толкова и разделени – заради решението на едната да заживее като „белите”. И изобщо, въпросът за идентичността е най-важен в тази книга. Заедно с това кои са нещата, в които се срещаме, както и онези – в които се разминаваме. Книгата на Брит Бенет постигна и един друг успех – оказа се, че именно The Vanishing Half е наричана най-често от критиците „роман на 2020-а”.

best-books-kolker-superJumbo-v2

Hidden Valley Road от Робърт Колкър

Историята е повече от странна, още повече че е създадена по реален случай, който шокира лекари и психолози. Става дума за известната фамилия Галвиншест от общо 12-те им деца са с диагноза шизофрения. Семейството има вид на интелигентно и приятно, но онова, което се случва зад стените на дома им, е повече от обезпокоително. Колкър влага много състрадание, описвайки историята, като създава портрет, изпълнен с емпатия и доверие. Книгата му представлява чудесен документ и за обективна, описателна журналистика.

226531_b

„Обетована земя” от Барак Обама

Мемоарите на президента са от ония четива, които трудно се преразказват. Равносметката на Барак Обама е в тон с традициите на самата институция в Щатите. Онова, което ги прави по-различни според наблюдателите, е склонността на Обама да се самоанализира и така да печели доверието и симпатиите на американците. Защото по страниците са както въпросите за националната сигурност, така и вечни понятия като живота и смъртта. Президентът излага мисли относно важни процеси в американската политика и законодателство, обяснява мерките, към които е прибягнал по време на мандата си, описва добронамерено, но с чувство на хумор други световни лидери, спира се и у дома, при най-скъпите си. Първият том води читателя до 2011-а, очакваме продължение.

best-books-06-superJumbo

Shakespeare in a Divided America от Джеймс Шапиро

Книга e на пръв поглед литературоведска, но всъщност преплитаща културни съдби и идентичности толкова смело, че читателят се оказва на най-голямата сцена – тази на времето. Във въпросите, които задава Шекспир, авторът вижда и съдбата на американците. Според Шапиро няма друг творец, който да е повече свързан със страната му именно от Шекспир. Затова и пътят към нова ера за САЩ минава на първо място в разбиране ролята на драматурга. Анализът на американската история умело е илюстриран с примери от пиесите на Шекспир.

best-books-07-superJumbo

Uncanny Valley от Ана Вайнър

Авторката работи дълги години в технологичния сектор, разчитайки на това, че носи по-голяма динамика, отколкото бизнеса с книги. Uncanny Valley обаче са личните ѝ преживявания, изпълнени с разочарование и дори обвинения. Целта ѝ е да покаже на обществеността многото компромиси от най-различно естество, които се допускат в технологичния свят. Според нея големите играчи са реагирали недостатъчно активно на обвиненията, отправени в областта на сигурността от страна на Едуард Сноудън. Ана Вайнър намеква и за властващ сексизъм и изобщо – държи да ни полее с леден душ по отношение на индустрията, която се е заела с мисията да промени нашето бъдеще.

best-books-02-superJumbo

War от Маргарет МакМилън

Книга за смисъла и жестокостта на едно от най-бруталните „изобретения” на човечестното – войната. МакМилън прави преглед на бедствията, докарала войната на нашата цивилизация и ни кара да се замислим за нечовечността ѝ в толкова много аспекти. В същото време стигаме до мисълта за нея удивително лесно, пише авторката, сякаш е в самите ни кости. Мрачна, реалистична и въпреки това свежа е War. Маргарет МакМилън е историк, преподава в Оксфорд, уважавана и награждавана. Любопитен факт е, че през 2014-а се включва в писмо на 200 интелектуалци срещу независимостта на Шотландия.

Лира.бг по материали от The New York Times Book Review

Прочетете още

8d2f207139d84e7d99c5668ef9a7320a

Бъркотия с родители – детска книга се качи на сцената

Забавната история се играе в театър „Възраждане“ „Ах, тези родители“ излезе преди няколко години, а …