Начало / Свят / Любовни писма на Шарлот Бронте ще бъдат публикувани в книга

Любовни писма на Шарлот Бронте ще бъдат публикувани в книга

Любовни писма на авторката на „Джейн Еър” Шарлот Бронте ще бъдат публикувани под заглавие „Любовни писма: 2000 години романтика”, съобщава британският„Телеграф”. Книгата ще бъде издадена от Националната британска библиотека и ще бъде на пазара от 14 февруари тази година.

Писмата са писани през 1844 г. и са до професор Константин Хигър, който е бил учител на писателката. Тогава тя е била на 28 години -три години преди да напише известната си творба, а той е бил по-възрастен и е имал съпруга и деца. Шарлот Бронте използва преживяването като вдъхновение за по-късната й творба „Вийет”, която разказва за млада жена, която се влюбва в своя белгийски преподавател.

Когато вижда писмата, Хигър се шокира, къса ги и ги изхвърля в кофата за боклук. Съпругата му обаче ги намира и ги запазва. Професорът ги вижда за втори и последен път на смъртния си одър – показва му ги неговата дъщеря. По това време Бронте вече е починала на 38-годишна възраст и е имала славата на голяма писателка. Когато Елизабет Гаскел, приятелка на авторката пише нейна биография, съзнателно или не изобщо не споменава за кореспонденцията.

„Тези писма са били горени, продавани, късани и разрушавани по всякакъв начин. Не е за вярване, че са оцелели. Да видиш как са прикрепяни частиците една към друга е много трогателно. Писмата придават усещане, че имат да разкажат интересна история”, каза Рейчъл Флос от Националната британска библиотека.
„Любовни писма: 2000 години романтика” ще съдържа още кореспонденция на Оскар Уайлд, Хенри 8-ми, Чарлс Дикенс и др.

Илюстрация: bg.wikipedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …