Начало / България / Ценни издания за Владимир Димитров-Майстора са изложени в русенска библиотека

Ценни издания за Владимир Димитров-Майстора са изложени в русенска библиотека

Изложба „Художникът и слънцето“, посветена на 130-годишнината от рождението на големия български художник Владимир Димитров-Майстора (1.02.1882 – 29.09.1960), е открита в русенската библиотека „Любен Каравелов”.

Показани са ценни биографични книги и албуми с репродукции на негови творби, съхранявани във фонда на отдел „Изкуство“.
Тематичен акцент е серията графични и живописни автопортрети на Майстора (художникът е направил общо 20), създадени през различни периоди от живота му.

В експозицията са показани и репродукции на по-малко известни негови творби, създадени в чужбина в периода 1920 – 1927 г., и останали извън България: „Цариградски цикъл“, „Пейзаж от Сиракуза“ и др. Изданието, в което те са публикувани, е озаглавено „Владимир Димитров-Майстора: Неизвестни творби“ и е под съставителството на художника Светлин Русев.

Между изданията за живота и творческата дейност на художника, които могат да се видят в експозицията, са книгите на Георги Струмски „Майстора. Художникът и слънцето“ и „Книга за Майстора“, книгата на Владимир Алексов „С Майстора в Рая“, „Нова книга за Майстора“ от Константин Еленков, „Владимир Димитров – Майстора“ на Владимир Свинтила, монографиите на Мара Цончева и Борис Колев, както и най-пълното изследване от 500 страници на изкуствоведа Димитър Аврамов, озаглавено „Майстора и неговото време“.

Личността на Владимир Димитров-Майстора е вдъхновила композитора Марин Големинов да създаде своите „Симфонични импресии по картини на Майстора“ за сопран и симфоничен оркестър. Музикалната творба, която е издадена на грамофонната плоча „Майстора пред слънцето стоеше“, също може да се види в изложбата, уточняват от сайта на библиотеката.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Me_Chanel

Мария Касимова-Моасе: Осмиваме се с французите, защото не се познаваме достатъчно

Мария Касимова-Моасе ни разказва за своите смешни „Записки от Шато Лакрот“ Сигурно сте се срещали …