Начало / Читателски дневник / Корици в жълто и сиво ще ни привличат през 2021-а

Корици в жълто и сиво ще ни привличат през 2021-а

Това са официалните цветове на годината според Pantone

09Pantone-1-superJumbo-v2

Изборът на цвят на годината се базира на много дискусии и е резултат от най-разнообразни фактори. Така че в общи линии го предхожда работа през почти цялата предишна година.

Жълтото и сивото, които ни предлагат от Pantone, са символ едновременно на живота или слънцето и сигурността, също солидността. С други думи, точно онова, от което се нуждаем след напрегнатата 2020-а.

Разбира се, веднага ги потърсихме и в книгите. Логично е корици с точно такива цветове да ни се струват по-подходящи за самите нас през 2021. И донякъде подсъзнателно да посягаме към тях. Или пък напълно целенасочено да ги избираме, за да поканим и в своя живот радостта и топлината, сигурността, че и утре ни чака хубав ден.

Добрата новина е, че в жълто и сиво наистина има прекрасни заглавия. Вижте и някои предложения от специалната подборка на „Хеликон”.

Слънчеви преживявания и други смешности

01

Ако искаме да ни е безоблачно, може да разчитаме на книги, които носят в себе си и хумор, пък и достатъчно житейска мъдрост. Например „Законите на Мърфи”, които могат да ни помогнат да преобърнем мнението си за всяка ситуация. Също толкова ценен е и Джером К. Джером, чиято житейска философия по правило води до… широка усмивка. „За вредата от следването на чужди съвети” нагледно доказва защо е полезна. Добавяме и една разходка по наистина слънчеви ширини – и заради витамин Д, и за това да ни се отпусне душата. „Птици, зверове и роднини” на Джералд Даръл е точната рецепта това да се случи.

Силни примери, които вдъхновяват

02

Ясно е, че големите личности са пример за подражание, но точно малките неща, които правят, са двигател и за нашата мотивация. Защото напомнят, че всеки може да е пълноценен на мястото си, без непременно да е милионер или президент. Чудесно четиво в това отношение е „Обетована земя” на експрезидента Обама. Задушевна по своему и също толкова впечатляваща е „Зов за завръщане” на Арнолд Шварценегер, който прехвърли 70-те, но Терминаторът явно живее и сега в жилите му! Много вдъхновяващ е и животът на Ричард Брансън, струва си да се потопим в него, за да излезем от страниците на „Как открих наивността си” заредени и с ясна представа, че ние определяме какви да са дните ни.

Литературни приключения на годината

tri

Едно вечно предизвикателство за мнозина от нас е да разтворим „Одисей” на Джойс и да я прочетем! Може мотивирани от цветовете на 2021-а, наистина да го сторим… Друго такова литературно предизвикателство за нас е „Хлебарката” на Иън Макюън – роман, провокиран от темата за Брекзит. Добавяме и една красива мистерия с дъх на целувка – целувка от Климт. Казват, че „Нарисуваната целувка” на Елизабет Хики е роман, способен да завладее всеки.

Философията, че държим живота си в ръце

04

Тук на помощ идват любимите ни авторитети от древността, които сякаш ни нашепват в ухото, че колкото и време да минава, човек остава изправен пред едни и същи изпитания. Така че – стига да сме достатъчно мъдри да ги чуем, може да се справим много по-лесно и ефикасно. Сред предложенията на 2021-а смело включваме красивата притча и приказка едновременно „Пророкът” на Халил Джубран, също майсторските откровения на един владетел – „Към себе си” от Марк Аврелий; а и щипка от непреходната мъдрост на Изтока в лицето на Лиедзъ. И откривателството може да започне.

Книги в жълто и сиво подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

tamara-menzi-D6sF071Cmds-unsplash

От книжарницата – в градината

Хубави книги за повече природна красота Цветарският сезон – пък и не само той, е …