Начало / Читатели / Качества от книгите за Новата година

Качества от книгите за Новата година

Ето няколко заглавия, които да ни помогнат да придобием нови умения

harlan-coben-autumn-2020-books-kr-2x1-tease-200930_c0ed86c85f28d340ddae981351d340f3.social_share_1200x630_center

Повече от всякога търсим доброто покрай себе си – и именно книгите могат да ни помогнат да го извадим на фокус, да го увеличим. Лека-полека зад гърба ни остава странна година, в която научихме поне едно… Изключително важно е да работим непрекъснато над себе си, за да запазим баланса във всяко едно отношение. Всеки има любими самоучители на рафтчето у дома, които му помагат да го прави. И може би сега е моментът да ги споделим с приятели или пък да открием нещо, което така и не сме разтваряли досега. А то ще ни разкрие пътя към ново качество, ново умение – че и Новата година да започне по различен начин.

1

Умението да печелиш пари

Финансите често схващаме като необходимо зло. За други пък парите са енергия – умеем ли да работим с нея, и липсите в живота ни са по-малки. Своя концепция за парите има и популярен автор като Наполеон Хил. Ненапразно „Мисли и забогатявай” се появява в една отдалечена епоха – през 1937-а, но на практика е приложима и днес. Както подсказва самото заглавие, мисленето е в основата на успеха според Наполеон Хил. Всъщност парите, славата и признанието са достъпни за всички, но въпросът е да сме борбени и да не слагаме сами прегради пред себе си. Революционната теория на Хил се продава в над 20 млн. тираж. По страниците ѝ авторът прави обобщение на качествата на богаташите, така че да извлече най-важното, което да помогне и на нас. Може би 2021-а е моментът да го приложим!

4

Талантът да живееш в хармония

Домът да е разцъфнала вишнева градина – наистина си струва осъществяването на една такава мечта. Периодът на празниците е чудесен да си дадем такова обещание… а после и да го изпълним особено ако потърсим вдъхновение в книга като „Магията на подреждането”. Заглавието, което направи Мари Кондо световна икона, малко подвежда. Защото на първо място е магията на… изхвърлянето. Точно така, нужно е да освободим пространства у дома, като си представяме в същото време как става по-свободно и в самите нас, в душите и сърцата ни. Мари Кондо има изградена стратегия, с която да ни вдъхнови. Всяка крачка в нея води до умението да живеем по-добре. Нищо, че започваме от дома си…

2

Първо ценим себе си

Доказва го Мей Мъск – на 72, тя е известна повече като майката на Илон Мъск, но се съмняваме в успехите му, ако от живота му отсъстваше такава борбена жена. А животът на Мей е повече от сложен – бори се със злина като домашното насилие и вследствие на това остава сама, с трите си деца. Умее да слага край на кризите, като се мести общо осем пъти в живота си и започна отначало. И възпитава три деца, които  – може да се каже, дават насока на света ни днес. Всичко това е в „Жената, която има план”, една книга, която наистина може да е повратна и за нас, на колкото и да сме и където и да се намираме в момента в живота. Просто добрите примери си заслужават, а Мей Мъск е сред най-вдъхновяващите.

5

Чудото сме ние

Добре, че е Едит Хол, който да ни го напомни по един мек и подходящ начин – без леката истерия, която обикновено съпътства всяко вглеждане в собствената ни същност. Духовните науки тук са сведени до вглеждане в миналото – и така се ражда книгата „Да мислиш като Аристотел”. От съкровищницата на времето Едит Хол измъква умението да живеем пълноценно, както го е практикувал Аристотел. А то има две страни – първата е да сме в мир със себе си; после идва втората, да сме полезни и на останалите. Класическото наследство е в кръвта на Едит Хол, която се занимава с оная епоха на практика цял живот. Има над двайсет издадени книги, а тази ни помага да прехвърлим нишката от миналото и в собственото си настояще. Така че от щастието да ни дели… един Аристотел.

3

По дрехите посрещат…

Ако искаме промяна – при това успешна, редно е да помислим и за това какво впечатление правим на останалите. Защото повечето книги от този тип учат как да постигнем вътрешна динамика и да опитаме чрез мисълта и ценностите си буквално да разбутаме живота, да излезем от настоящето. Но Татяна Белоусова ни предлага също толкова логична крачка към успеха. Тя събира в своята „Всичко за етикета” правилата за светско и делово общуване. Кара ни да погледнем на себе си и с чувство за хумор, и с необходимата критичност относно това как се вписваме в средата, към която се стремим. Книгата е особено полезна, защото можем да доразвием идеите по страниците в зависимост от нашия усет. Просто е нужно да сме професионалисти, каквото и да правим, предупреждава Белоусова. Какво ли друго ни остава освен да я послушаме!

Пет цели от книгите събра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Led

Вълнуващи загадки по никое време

Книги за четене на прелома на януари и февруари Заглавията, които събрахме, бързо покачват градусите – …