Начало / Читатели / Качества от книгите за Новата година

Качества от книгите за Новата година

Ето няколко заглавия, които да ни помогнат да придобием нови умения

harlan-coben-autumn-2020-books-kr-2x1-tease-200930_c0ed86c85f28d340ddae981351d340f3.social_share_1200x630_center

Повече от всякога търсим доброто покрай себе си – и именно книгите могат да ни помогнат да го извадим на фокус, да го увеличим. Лека-полека зад гърба ни остава странна година, в която научихме поне едно… Изключително важно е да работим непрекъснато над себе си, за да запазим баланса във всяко едно отношение. Всеки има любими самоучители на рафтчето у дома, които му помагат да го прави. И може би сега е моментът да ги споделим с приятели или пък да открием нещо, което така и не сме разтваряли досега. А то ще ни разкрие пътя към ново качество, ново умение – че и Новата година да започне по различен начин.

1

Умението да печелиш пари

Финансите често схващаме като необходимо зло. За други пък парите са енергия – умеем ли да работим с нея, и липсите в живота ни са по-малки. Своя концепция за парите има и популярен автор като Наполеон Хил. Ненапразно „Мисли и забогатявай” се появява в една отдалечена епоха – през 1937-а, но на практика е приложима и днес. Както подсказва самото заглавие, мисленето е в основата на успеха според Наполеон Хил. Всъщност парите, славата и признанието са достъпни за всички, но въпросът е да сме борбени и да не слагаме сами прегради пред себе си. Революционната теория на Хил се продава в над 20 млн. тираж. По страниците ѝ авторът прави обобщение на качествата на богаташите, така че да извлече най-важното, което да помогне и на нас. Може би 2021-а е моментът да го приложим!

4

Талантът да живееш в хармония

Домът да е разцъфнала вишнева градина – наистина си струва осъществяването на една такава мечта. Периодът на празниците е чудесен да си дадем такова обещание… а после и да го изпълним особено ако потърсим вдъхновение в книга като „Магията на подреждането”. Заглавието, което направи Мари Кондо световна икона, малко подвежда. Защото на първо място е магията на… изхвърлянето. Точно така, нужно е да освободим пространства у дома, като си представяме в същото време как става по-свободно и в самите нас, в душите и сърцата ни. Мари Кондо има изградена стратегия, с която да ни вдъхнови. Всяка крачка в нея води до умението да живеем по-добре. Нищо, че започваме от дома си…

2

Първо ценим себе си

Доказва го Мей Мъск – на 72, тя е известна повече като майката на Илон Мъск, но се съмняваме в успехите му, ако от живота му отсъстваше такава борбена жена. А животът на Мей е повече от сложен – бори се със злина като домашното насилие и вследствие на това остава сама, с трите си деца. Умее да слага край на кризите, като се мести общо осем пъти в живота си и започна отначало. И възпитава три деца, които  – може да се каже, дават насока на света ни днес. Всичко това е в „Жената, която има план”, една книга, която наистина може да е повратна и за нас, на колкото и да сме и където и да се намираме в момента в живота. Просто добрите примери си заслужават, а Мей Мъск е сред най-вдъхновяващите.

5

Чудото сме ние

Добре, че е Едит Хол, който да ни го напомни по един мек и подходящ начин – без леката истерия, която обикновено съпътства всяко вглеждане в собствената ни същност. Духовните науки тук са сведени до вглеждане в миналото – и така се ражда книгата „Да мислиш като Аристотел”. От съкровищницата на времето Едит Хол измъква умението да живеем пълноценно, както го е практикувал Аристотел. А то има две страни – първата е да сме в мир със себе си; после идва втората, да сме полезни и на останалите. Класическото наследство е в кръвта на Едит Хол, която се занимава с оная епоха на практика цял живот. Има над двайсет издадени книги, а тази ни помага да прехвърлим нишката от миналото и в собственото си настояще. Така че от щастието да ни дели… един Аристотел.

3

По дрехите посрещат…

Ако искаме промяна – при това успешна, редно е да помислим и за това какво впечатление правим на останалите. Защото повечето книги от този тип учат как да постигнем вътрешна динамика и да опитаме чрез мисълта и ценностите си буквално да разбутаме живота, да излезем от настоящето. Но Татяна Белоусова ни предлага също толкова логична крачка към успеха. Тя събира в своята „Всичко за етикета” правилата за светско и делово общуване. Кара ни да погледнем на себе си и с чувство за хумор, и с необходимата критичност относно това как се вписваме в средата, към която се стремим. Книгата е особено полезна, защото можем да доразвием идеите по страниците в зависимост от нашия усет. Просто е нужно да сме професионалисти, каквото и да правим, предупреждава Белоусова. Какво ли друго ни остава освен да я послушаме!

Пет цели от книгите събра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

troublesaintsmain-min

Тъмна сага за Ню Йорк стана фентъзи на годината

Алая Доун Джонсън се вдъхновява от Япония Trouble the Saints отвежда в потайностите на Ню …