Начало / Без категория / Роман за любовта към книгите спечели наградата „Август Стриндберг”

Роман за любовта към книгите спечели наградата „Август Стриндберг”

Най-престижното шведско отличие отиде при Лидия Сандгрен

39-7452875fbbe985361ce

Психолог по образование, тя работи върху дебюта си Samlade verk цели 11 години. Затова пък книгата впечатли журито на наградата „Август Стриндберг” в родната ѝ Швеция. Така 33-годишната Сандгрен получи приза за романа си, в който разказва за писател на име Мартин, за изчезналата му съпруга и техните семейни приятели. Действието се развива в Гьотеборг – в нелегални клубове и в университетската библиотека.

Самото жури нарече Samlade verk, както е заглавието на книгата, любовно признание към литературата”. Сред номинираните пък беше и последният роман от трилогия, писана 40 годиниRenegater  на Клас Остергрен. Друга книга, която получи вниманието на критиката и беше на крачка на успеха, е Jag ser allt du gör на певицата и текстописец Аника Норлин – тя пък разказва за турнето на една пънк банда из Европа.

Интересен факт е, че във всички категории на наградата имаше представени книги с екологична тематика. Друга интересна подробност е, че по правило се връчва отличие и за млад писател между 16 и 20 години. Тази година победител в категорията стана Нана Микелсен с дистопията си Offret . В нея послушници в един манастир получават странна задача – да спасят света.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …