Начало / Критика / “Антични светове” – една епична история на Изтока и Запада

“Антични светове” – една епична история на Изтока и Запада

Книга, която приближава миналото до настоящето ви предлагаме

ancient

Ето я! Тя съществува – книгата, която ще ни разкаже какви са историческите периоди, през коите са преминали античните цивилизации на Изтока и Запада, без да ни отегчи. Авторът е Майкъл Скот, а заглавието “Антични светове”. Това е една “панорамна история на нашия глобален свят”, както разбираме още от красиво оформената корица на ИК “Бард”, която ще ни разкаже в най-дребни детайли какво се е случило с най-популярните владетели, империи, духовни учители и съответните общества.

Младият професор по антична история Майкъл Скот акцентира върху три основни аспекта от живота на античните светове – войните, политиката и религията. С новия си научен труд проф. М. Скот богато рисува нова визия на тези три основи, които той самият счита за най-важни, ако искаме да разберем по-добре начина на мислене на античния човек. На достъпен език проф. М. Скот успява да ни разкаже не само най-бележитите моменти от историята в този период, но и да ни въведе в по-тайния свят на владетелите от Ашока (Индия) до Константин, чиято допирна точка е религията им – будизъм и респективно християнство. Проф. Скот успява да ни обясни, че тези три компонента политика-война-религия са неизменно свързани и нещо повече – всеки мотивира другия и го осмисля.

Трите периода, които “Антични светове” засяга са: 508 г. пр. Христа (раждането на Атинската демокрация и Римската империя, които въвеждат нови правила как да се управлява населението; от друга страна по това време все още имат влияние вижданията на Зороастър и Буда), 218 г. пр. Хр. (Ханибал печели битки и нанася тежки поражения върху римската армия, но въпреки това Римската империя се съвзема и продължава развитието си, макар раздробена на отделни части) и 312 г. (Константин обединява Римската империя, докато християните все още били под зловещо гонение; междувременно в индуизмът в Индия и будизмът в Китай предлагат съвсем нови и различни възгледи за есхатологията; и Ашока, и Константин осъзнават, че свързването на “небето” със “земята” в рамките на религия придава авторитет на владетеля, така необходим за велики завоевания и политически успехи).

“Антични светове” е чудесен труд, от който можем да разберем къде стои религията в корпуса на историческия път на две различни цивилизации – Източната и Западната, кои са допирните точки и най-вече, какъв е бил начинът на мислене на управниците тогава, за да създадат велики империи, и оттук да си направим изводи какво липсва в днешно време. В книгата откриваме и снимков материал с подробна информация, който да ни ориентира в културните представи на античността.

Profile-Picture-Michael-Scott

Майкъл Скот е автор на множество научни изследвания, а също и на някои документални филми като Delphi: Bellybutton of the Ancient World, излъчен по BBC4 през 2010 година

Текст Тори Алберт
Авторът е книжар в софийската Хеликон Съборна

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …