Начало / България / Книга събра най-големите български шампиони

Книга събра най-големите български шампиони

Енциклопедията разкрива спортната слава на родината

oli

„България на Олимп” е дело на двама спортни журналисти – Владимир Памуков и Тодор Шабански. Не по-малък е приносът на фотографа Бончук Андонов. Изданието е от близо 400 страници, като представя пътя до медалите на всички наши олимпийски призьори. Има и любопитни факти, непубликувани фотографии, много статистика.

И нали книгата е специална, представянето също се превърна в необикновено. Премиерата на „България на Олимп” събра над 150 олимпийски шампиони и медалисти. Честта да разгърнат първи албума-енциклопедия имаха Йорданка Благоева, Нораир Нурикян, Валентин Йорданов, Екатерина Дафовска и още много техни колеги, обединени от едно – че са изслушали със сълзи в очите българския химн на някоя олимпиада.

Макар че книгата е изключително постижение, на пазара ще присъства само като бутиково издание. Половината от тиража е дарение за Българския олимпийски комитет, спортните федерации и самите призьори. Част от приходите пък ще отидат при Българската федерация за деца и младежи в риск.

Триото автори са работили и друг път заедно. Тяхна е например „Светът отвисоко” – фотоалбум-биография, посветен на волейболиста Любо Ганев. Владимир Памуков е съавтор на книгата, разказваща живота на най-известния български футболист – Христо Стоичков. Като дългогодишен журналист пък Тодор Шабански има зад гърба си и разработка, посветена на своята собствена професия – „100 начина медиите да работят за нас”.

„България на Олимп“ обхваща периода от 1964-а – олимпиадата в Токио, до 2016-а, когато е събитието в Рио де Жанейро. И очевидно ще има нужда от преиздаване… още със следващата олимпиада

Лира.бг по материали от интернет
Снимки Агенция БГНЕС и PzInfo

Прочетете още

markus-spiske-109588-unsplash

Уикипедия направи живота по-разбираем

„Здравей, Свят“ са първите думи, които се появяват в нея на 15 януари преди 18 …