Начало / Ревюта / Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

И народите имат душа, напомня ни Тони Зарев

zarev

Неговата „Отрезвяваща история… и други истории” работи на практика за собственото ни осъзнаване по един или друг начин. Понякога ни се струва неласкаво да критикуваме сами себе си като народ. Но авторът напомня, че случилото се преди векове е на първо място обект на размисъл – и едва след това за гордост.

За да илюстрира това, д-р Зарев се връща към някои събития в нашата история, също към личности, които са оказали влияние върху развитието на страната ни. Той се заравя във вестниците от едно време, цитира най-различни източници и авторитети, та да успеем да нарисуваме в съзнанието си образа на онази наша родина, България на прабабите и прадядовците ни.

Примерно една от темите в „Отрезвяваща история…” е преломната за страната 1879 година и случилото се в десетилетията след нея. Важните събития, героите на деня – това са нещата, които интересуват Тони Зарев и които той предоставя и на нашето внимание, с други думи, на своите читатели.

Авторът е лекар по образование, но дълги години се занимава с литературна история. Написал е четири книги. Сам определя себе си като библиофил. А неговата „Отрезвяваща история…” помага да съзрем в миналото онзи дух, който и днес наричаме български

Текст Краси Проданов

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …